Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Warm weer zegen voor Brabantse tafeldruif

Warm weer zegen voor Brabantse tafeldruif

Heel wat planten ondervinden hinder van het warme en droge weer van de afgelopen weken, voor de Brabantse tafeldruif is het een zegen. De warmte maakt de druif dikker en zoeter.

De telers in de Druivenstreek ontvangen de zon met open armen. Daardoor zitten er namelijk meer suikers in het fruit, wat de bekende tafeldruif zoeter, dikker en voller van smaak maakt.

Toch blijft het voor de serristen ook opletten voor de zon. "In de eerste plaats hebben we al twee maanden het dak volledig gewit, dat is nodig om zonnestralen tegen te houden zodanig dat de kronen aan de bovenzijde van de tros niet verbrand geraken. En anderzijds moet er geregeld water gegeven worden. We snakken naar regen izoals iedereen, onze regenwaterputten zijn ook leeg, maar we hebben voldoende water met een boorput," zegt Flup Luppens van Soniën Overijse.

Die boorput haalt tot 73 meter diep water uit de bodem. Ook de bezoekers van Druivenserre en wijnkelder Soniën vinden dat de tafeldruif opmerkelijk goed smaakt. "Ze zijn zalig van smaak, zeker de muscatdruiven. Dat ze zo goed smaken zal deels door het weer komen, maar ook de toewijding van de serrist is belangrijk. Hier zit dat duidelijk goed," besluit bezoeker Jef Leys.

Een reportage over de Brabantse tafeldruif zie je vanavond in ons Nieuws.