fotokampenhout.jpg

Wat doet uw gemeente met uw belastinggeld? KAMPENHOUT

zon 12 jan 2020

Bij het begin van een nieuwe bestuursperiode moet elke gemeente een meerjarenplan uitwerken. In zo’n plan staat wat de gemeentebesturen de volgende 6 jaar willen realiseren en hoe ze dat gaan betalen. Nu hun huiswerk klaar is, zoomt RINGtv.be in op elk van de 35 gemeenten van onze regio. Wat heeft de meerderheid van Team Burgemeester en Open Vld in Kampenhout op de planning gezet tussen nu en 2025? En wat denkt de oppositie van die beleidskeuzes?

Nieuw gemeentehuis

Kampenhout investeert de komende jaren 15 miljoen euro. Een flink deel daarvan zal naar de werken aan het nieuwe gemeentehuis gaan. “Wij verhuizen in 2022-2023 naar de overkant van de gemeentehuisstraat naar Kasteel Van Bellinghen waar we een betere, ook digitale, dienstverlening doorvoeren”, legt burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester) uit. “Door de verhuizing maken we plaats vrij om Kampenhout centrum levendig te maken.” Op de site van het huidige gemeentehuis van meer dan 50 are komt er een project voor kleinschalig wonen met lokale handels- en horecazaken, én publieke groene ruimte.

Extra steun voor verenigingen

Het meerjarenplan voorziet ook een flinke som voor de Kampenhoutse sport, socio-culturele en jeugdverenigingen. “We werken met een nieuw systeem van subsidiëring”, vertelt burgemeester Leaerts. “Als een vereniging investeert, dan is één derde voor hen en legt de gemeente twee derde bij, met een jaarlijks maximum van 200.000 euro. Alles samen gaat het om een budget van 1,2 miljoen euro.

Geld voor zwembad onder voorwaarden

Per jaar voorziet Kampenhout ook 300.000 euro voor de exploitatie van een nieuw zwembad aan Kampenhout-Sas. “Maar daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden”, verklaart Kris Leaerts. “De ontwikkelaar moet uiteraard een vergunning krijgen en we doen het enkel als andere gemeenten of een private partij mee investeert.”

Vlaams Belang: “de immo-coalitie”

“Als je kijkt naar het ruimtelijk beleid van het huidige bestuur, kan je ze gerust de ‘immo-coalitie’ noemen”, vindt Marleen Fannes van Vlaams Belang. “Landelijk Kampenhout wordt volgebouwd en dat betreuren we. “De hoge uitbatingskosten van het nieuwe gemeentehuis baren ons ook zorgen. En wat milieubeleid betreft is het ook niet meteen een goed voorbeeld. Het oude kasteel is slecht geïsoleerd, en niet bereikbaar met het openbaar vervoer.” Ook de plannen voor de oude veilingsite in Kampenhout-Sas zijn niet naar de zin van Vlaams Belang. “Aan de ene kant willen ze lokale winkels op de site van het oude gemeentehuis, maar tegelijk gaan ze het die plaatselijke handelaars nóg moeilijker maken door extra retail toe te laten op de veilingsite. Dat getuigt van een gebrek aan visie.”

Groen: “Te veel geld naar stenen”

“We lezen in het meerjarenplan vooral veel investeringen in bakstenen en meer bepaald die van het nieuwe gemeentehuis en daar stellen we ons vragen bij”, merkt Groen-fractieleidster Machteld Soetemans op. ”Maar we zien ook goede dingen. We zullen ons stemgedrag niet laten afhangen van de kant van de tafel waar we zitten.  Het is niet omdat we in de oppositie zitten dat we alles zullen wegstemmen.”