Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wat doet uw gemeente met uw belastinggeld? ZEMST

Wat doet uw gemeente met uw belastinggeld? ZEMST

Bij het begin van een nieuwe bestuursperiode moet elke gemeente een meerjarenplan uitwerken. In zo’n plan staat wat de gemeentebesturen de volgende 6 jaar willen realiseren en hoe ze dat gaan betalen. Nu hun huiswerk klaar is, zoomt RINGtv.be in op elk van de 35 gemeenten van onze regio. Wat heeft de meerderheid van N-VA, VLAM, Groen en sp.a in Zemst op de planning gezet tussen nu en 2025? En wat denkt de oppositie van die beleidskeuzes?

De plannen

Het nieuwe gemeentebestuur wil van Zemst een fietsgemeente maken. “De circulatieplannen voor de deelgemeenten die nu in opmaak zijn, zullen de auto niet wegjagen, maar fietsers en stappers wel op de eerste plaats zetten. We leggen lokale functionele fietslussen aan tussen de belangrijkste plekken in onze gemeente. En we bestuderen de mogelijkheid voor een nieuwe, veilige fietsverbinding over de E19, zegt schepen van Mobiliteit Dirk Van Roey (N-VA). De sporthal van Eppegem wordt gerenoveerd en het gemeentebestuur wil ook werken maken van een ‘buurtschuur’ voor de jeugd. Dat moet een plek worden om creatief te zijn of te ontspannen. Ook een nieuw zwembad staat op de planning.

De centen

Het investeringsbudget van Zemst bedraagt een kleine 50 miljoen euro. De personenbelasting en de opcentiemen worden niet verhoogd.

CD&V -  Open VLD: “Drastische belastingverhogingen”

“We lezen een tiental nieuwe belastingen in het reglement en voor het overige worden tal van belastingen verdubbeld of verdriedubbeld in vergelijking met 2012”, merken oppositiepartijen CD&V en Open VLD op. “Er is geen sprake van indexeringen maar van daadwerkelijke en zeer drastische verhogingen. En met de nieuwe belastingen verhogen trouwens ook de lasten voor Zemstse ondernemers die wensen te investeren. Na de afschaffing van de ondernemersbelastingen in de vorige legislaturen is dat een domper op het Zemstse ondernemerschap.”