Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Watertekorten in Herne en Bever: 'stop met onnodig waterverbruik'

Watertekorten in Herne en Bever: 'stop met onnodig waterverbruik'

In grote delen van Herne en Bever komt er sinds vannacht geen drinkwater meer uit de kraan. Na een hele dag zoeken, heeft de Watergroep zopas een lek ontdekt in Bever. Vannacht wordt het waterreservoir in Sint-Pieters-Kapelle opnieuw aangevuld, waardoor morgen de problemen van de baan moeten zijn. Toch roepen de burgemeesters van de gemeenten op om spaarzaam te blijven omgaan met drinkwater.

De problemen begonnen vannacht, toen in grote delen van Herne en Bever de waterdruk het liet afweten en er amper of zelfs geen drinkwater meer uit de kraain kwam. Beide gemeenten zijn afhankelijk van de watervoorraad in de watertoren van Sint-Pieters-Kapelle. De Watergroep constateerde vanmorgen dat de druk er te laag om iedereen van drinkwater te voorzien. "Er wordt veertig kubieke meter per uur aangeleverd, maar dat blijkt onvoldoende te zijn," zei burgemeester van Bever Dirk Willem aan onze redactie. Extra watertoevoer vanuit Wallonië bood ook geen soelaas, waardoor het vermoeden rees dat er een verborgen lek moest zijn.

De Watergroep ging de hele dag op zoek naar een lek. Zopas bevestigde Kris Poelaert, de burgemeester van Herne dat er uiteindelijk een lek is gevond in Bever. Vanavond wordt de watertoren van Sint-Pieters-Kapelle opnieuw aangevuld en vervolgens zou het waternet moeten stabiliseren.

De oproep van de burgemeesters van Herne en Bever blijft echter dezelfde als vanmiddag: 'wee spaarzaam met water'. Dirk Willem, burgemeester van Bever: "Ik zag vanmorgen nog iemand zijn auto wassen, onbegrijpelijk. Gebruik geen drinkwater voor het vullen van zwembaden, gazons te besproeien of wagens te wassen. Laat ons het drinkwater houden voor mens en dier." Ook de Kris Poelaert, burgemeester van Herne benadrukt dat er voorzichtig moet worden omgesprongen met drinkwater.