Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Woonzorgcentrum: 'gaan uit van integrale verspreiding van coronavirus'

Woonzorgcentrum: 'gaan uit van integrale verspreiding van coronavirus'

In woonzorgcentrum Akapella in Kapelle-op-den-Bos zijn totnogtoe negen bewoners overleden aan het virus. Van de 69 resterende bewoners vertoont meer dan de helft symptomen van de ziekte. “We gaan uit van een integrale verspreiding van het virus,” klinkt het er. In woonzorgcentrum Dilhome in Dilbeek zijn gisteren één dag tijd drie bewoners overleden aan het coronavirus. “We zijn het wel gewoon om met de dood om te gaan, maar toch geen drie op één dag,” zegt directeur van Dilhome Ann De Mol in Het Nieuwsblad.

In Akapella kampen 39 bewoners met symptomen van het coronavirus. Zeven van hen zijn serieus ziek. Dat zegt Anthony Cafmeyer, de woordvoerder van de groep Vivalto Home die het woonzorgcentrum beheert. “Wij gaan momenteel uit van een integrale verspreiding van het virus in het woonzorgcentrum,” aldus Cafmeyer.

De testkits die beloofd waren aan dit zwaar getroffen woonzorgcentrum zijn nog steeds niet geleverd. Onbegrijpelijk, vindt Cafmeyer. De tests zijn bedoeld omzowel de bewoners als het personeel van Akapella te testen. Van de 85 personeelsleden zijn er momenteel 19 mensen met coronasymptomen thuis. “We hadden ook graag de dertig bewoners van de aanpalende assistentiewoningen laten testen,” maar dat blijkt vooralsnog niet te kunnen, aldus de woordvoerder.

Zorg
Van de 283 overlijdens door corona die gisteren werden gemeld bij de nationale veiligheidsraad, vielen er wellicht meer dan de helft in woonzorgcentra. Dat aantal zal wellicht nog oplopen. Toch krijgt iedereen de zorg die hij nodig heeft, vertelde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Volgens de experts wordt per situatie afgewogen of het opportuun is om een rusthuisbewoner uit zijn vertrouwde omgeving te halen en over te brengen naar het ziekenhuis.