Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zemst speurt naar verloederde gebouwen

Zemst speurt naar verloederde gebouwen

Zemst wil de verloedering van woningen in de gemeente aanpakken. Door woningen op te knappen en opnieuw op de markt te brengen, wil de gemeente de open ruimte beschermen.

Om te bepalen welke woningen volgens Zemst verloederd zijn, werd een reglement met zo’n 35 verschillende criteria opgesteld. Dat reglement werd goedgekeurd door de meerderheid, maar oppositiepartij CD&V vreest voor een heksenjacht op eigenaars van woningen. Het zegt dat de meerderheid een lange lijst van woningen in het vizier heeft.

Bevoegd schepen Greta Lauwers nuanceert die lijst. “Die lijst wordt de komende maanden aan onze criteria onderworpen. Uiteindelijk komen veel minder gebouwen op de effectieve lijst van verloederde gebouwen”, zegt Lauwers in Het Laatste Nieuws. Vervolgens gaat de gemeente Zemst contact opnemen met de eigenaars van de woningen en hen stimuleren de woningen op te knappen en opnieuw op de markt te brengen.

Als de eigenaar daar geen geld voor heeft, wil de gemeente de mogelijkheid onderzoeken om subsidies te geven. Blijft het gebouw na twee jaar lang nog altijd onaangeroerd, zal Zemst een belasting van 1.000 euro opleggen. Met de maatregel wil Zemst de open ruimte in de gemeente beschermen en de woningdruk onder controle houden.