545 leerlingen geweigerd in gemeenschapsonderwijs in de Rand

din 15 sep 2015

Meer dan 3500 leerlingen hebben in het gemeenschapsonderwijs te horen gekregen dat er voor hen geen plaats is. In onze regio werden al 545 leerlingen geweigerd. Dat is een stijging met 35% tegenover vorig jaar. 

Basisschool ‘De Vlinder’ in Dilbeek moest al 140 leerlingen weigeren. Basisschool ‘De Duizendpootrakkers’ in Opwijk al 62 leerlingen, de 'Sterrenhemel' in Machelen 58 leerlingen. “En elke dag komen er nog leerlingen bij. Er zijn nu dus nog altijd ouders die een plaats zoeken”, zegt directrice Martine Bosmans van basisschool De Sterrenhemel.

Eén van de oorzaken is het capaciteitsprobleem in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. En het probleem neemt elk jaar toe in omvang. “In de regio gaat het om 545 leerlingen die we hebben moeten weigeren. Dat betekent toch wel een stijging van 30 tot 35% in vergelijking met vorig schooljaar”, zegt Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs. 

Op korte termijn is er bovendien niet meteen een oplossing. “We proberen extra capaciteit te creëren. We krijgen hiervoor ook bijkomende middelen van de overheid. Maar scholen bouwen vraagt een bepaalde doorlooptijd. Bovendien moeten nu ook al nadenken over extra middelen in het secundair onderwijs want ook daar stellen zich binnenkort dezelfde problemen”, aldus Verdyck.