Preventiedag in Heilig Hart en College in Halle

"Alcohol onder de leeftijdsgrens? Ja, dat doe ik ook." 'Preventiedag' op Heilig-Hart & College Halle maakt leerlingen bewust van gevaren

don 28 maa

Hoe voelt het om dronken met een fiets te rijden of een auto-ongeval mee te maken? En hoe ontsnap je uit een brandende kamer? Leerlingen van het derde graad van het Heilig-Hart & College in Halle kregen vandaag op al die vragen een antwoord. De school organiseerde een 'preventiedag' vol workshops.

"In het verkeer kan je heel impulsief zijn. Op het einde ben ik door een auto overreden, maar voor de rest was het leuk," vertelt Amelie aan onze reporter ter plaatse. Ze stapt net van de tripping bike: een fiets waarbij het door middel van een VR-bril lijkt en voelt alsof je dronken bent in het verkeer. 't Is maar één van de activiteiten op de preventiedag van het Heilig-Hart & College in Halle.

"We vinden het onze taak als school om hen bewust te maken. Hoe ga ik om met dingen die op me afkomen? Het is vooral een dag om bij te leren en te inspireren," zegt directeur kwaliteitszorg Valérie De Roeck.

"Alcohol onder de leeftijdsgrens? Ja, dat doe ik ook. Op fuiven doen veel mensen dat en dan denk je: 'ik doe het ook wel.'

- Lien - Leerling HHC Halle

De Hoge Gezondheidsraad wil geen alcohol meer onder de 18 jaar en sterke drank duurder maken om jongeren, die het meeste risico lopen, te beschermen. Dat vinden ze hier een goed idee. "Ik heb al alcohol gedronken onder de leeftijdsgrens. Op fuiven doen veel mensen dat en dan denk je 'ik doe dat ook wel'," geeft Lien toe. "Je hoort veel verhalen van 15-jarigen die zat zijn," gaat Elena verder. "Ik hoor van mensen dat het echt wel een effect heeft op je brein. Het is dus belangrijk dat die grens hoger wordt."

"We leren ook veel over veiligheid, wat goed is," sluit Witse af. "Moest er ooit een auto-ongeval gebeuren, dan weten we wat we moeten doen."