Campus De Opstroom in het Asiatpark in Vilvoorde

Campus De Opstroom legt zich niet neer bij niet-erkenning door minister Weyts en eist grondige audit

1 maand geleden

Campus De Opstroom in Vilvoorde legt zich niet neer bij de niet-erkenning van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De school, die secundair onderwijs eerste graad aanbiedt, zou volgens de Onderwijsinspectie onder andere qua onderwijskwaliteit tekort schieten. De school eist transparantie en wil dat er een grondige audit komt.

Campus De Opstroom in het Asiat Park huisvest een twintigtal leerlingen. Na een voorlopige erkenning in augustus vorig jaar en een recente inspectie in februari, werd de school geconfronteerd met een besluit dat hen naar eigen zeggen ‘zeer verraste’. “Uit de dialoog met de inspecteurs maakten we op dat verschillende aspecten van onze school positief werden beoordeeld, met name onze lessen Nederlands,” aldus directrice Rachida Aghallaj. “We kregen ook aanbevelingen en de inspecteurs hadden het over de groeikansen voor onze school. Op geen enkel moment wekten ze de indruk dat ze onze aanpak afkeurden.”

Na het inspectiebezoek dat begin februari eindigde, kreeg de school te horen dat het rapport naar het kabinet van de Onderwijsminister zou gaan. Uiteindelijk werd de beslissing van de niet-erkenning pas vorige week bekend gemaakt. “Via de media en op dezelfde dag ontvingen wij een aangetekende zending. Tot overmaat van ramp portretteerde de minister onze school in verschillende media als 'islamitisch', een verwerpelijke framing die enkel bedoeld lijkt om de publieke opinie te misleiden door te suggereren dat onze school ongewenst zou zijn vanwege een islamitische signatuur. Onze school is echter niet-confessioneel en koestert een cultuur van kritisch denken en openheid, waarin diverse overtuigingen worden gerespecteerd,” aldus directrice Aghallaj.

"Onwaarheden en misleiding" Koren op de molen van de school zijn ook de recente uitspraken van Lieven Viaene, topman van de Vlaamse onderwijsinspectie. “Er werd grote politieke druk uitgeoefend in dossiers, zoals de erkenning van bepaalde scholen”, verklaarde de administrateur-generaal. Wat hij met "bepaalde scholen" bedoelt, is voor ons ondertussen glashelder,” aldus Aghallaj. “Als nieuwe school hebben we onlangs ervaren hoe minister Weyts ons erkenningstraject heeft benaderd, waarbij hij niet terugschrok voor onwaarheden en misleidende voorstellingen van onze instelling.”

“We accepteren deze situatie niet zonder slag of stoot. We eisen helderheid en volledige transparantie van de minister. Daarnaast roepen we de bevoegde controle-instanties en het Vlaams parlement op om een grondige audit te starten van alle vergelijkbare dossiers. Ook zullen we het kabinet Weyts, op grond van het principe van openbaarheid van bestuur, verzoeken om alle interne en externe communicatie en verslagen met betrekking tot Campus De Opstroom vrij te geven.”