plukvers_gooik_leerlingen.jpg

Kinderen leren over appelen en peren bij Gooikse fruitteler

din 10 okt

In welke omstandigheden kan een fruitteler appelen en peren bewaren? Op da soort  vragen krijgen zo’n 400 leerlingen de komende weken antwoorden. Met het educatief programma ‘Plukvers van de pers’ brengen ze in oktober met hun klas een bezoek aan een fruitteler in de provincie Vlaams-Brabant.

Vlaams-Brabant is één van de belangrijkste productieregio’s van fruit in Vlaanderen. Met het educatief programma ‘Plukvers van de pers’ biedt de provincie Vlaams-Brabant kinderen de kans om de fruitstiel te ontdekken en leerlingen tot gezonde voedingsgewoonten bewegen. Aan de hand van vijf workshops maken de leerlingen uit de derde graad basisonderwijs en eerste middelbaar secundair onderwijs kennis met het werk van de fruitboeren.

“Zo bepalen leerlingen zelf het suikergehalte van een appel en een peer met een refractometer”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “En krijgen ze de cellen te zien waar het fruit op een laag zuurstofniveau wordt bewaard. Ze leren ook dat rebut appelen zijn van mindere kwaliteit die verwerkt worden tot fruitsap, jam of appelmoes. Tot slot gaan ze zelf plukken in de boomgaard van de fruitboer. En wat smaakt er beter dan een vers geplukt streekproduct?”