Onderwijsminister Weyts lanceert in Virgo Sapiens de Vlaamse Toetsen

Weyts voert Vlaamse Toetsen in: "Ons onderwijs een spiegel voorhouden"

maa 11 maa

Vanaf vandaag leggen 148.000 Vlaamse leerlingen van het tweede en het vierde middelbaar kennismakingstoetsen af. Die vormen de voorbereiding voor de nieuwe Vlaamse Toetsen die vanaf eind april afgenomen worden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil daarmee nagaan hoe het gesteld is met de kennis van het Nederlands en van wiskunde bij leerlingen. “De invoering van de Vlaamse Toetsen is een kleine revolutie voor ons onderwijs, maar we hebben ze nodig om de onderwijskwaliteit op te krikken,” aldus Weyts bij de aftrap in Virgo Sapiens Secundair in Londerzeel.

De Vlaamse Toetsen zijn bedoeld als meetinstrument om na te gaan waar en wanneer het fout loopt bij de kennisvergaring van Nederlands en wiskunde. “Vlaanderen was tot nu toe afhankelijk van (internationale) steekproeven om zicht te krijgen op de evolutie van de onderwijskwaliteit,” klinkt het. Via de Vlaamse Toetsen krijgen scholen en leerkrachten een beter zicht op de resultaten van hun lessen. Ook kan de Onderwijsinspectie zo korter op de bal spelen.

Alle leerlingen van alle scholen zullen vanaf nu op vier vaste momenten in hun onderwijstraject de toetsen afleggen. Dat gebeurt via een digitaal platform, het toetsplatform. Om de leerlingen voor te bereiden worden er eerst kennismakingstoetsen gelanceerd. Die omvatten oefenvragen en bieden de leerlingen en scholen de kans om al eens kennis te maken met het platform.

Campagneaffiche "Wij gaan voor beter onderwijs"

Weyts lanceerde ook een nieuwe campagne: “Wij gaan voor beter onderwijs”. Die informeert ouders over de komst en het belang van de toetsen. Er worden affiches verspreid en er komt een online campagne. “Met de Vlaamse Toetsen zetten we een grote stap richting meer onderwijskwaliteit,” aldus Weyts. “De nieuwe campagne wil ouders maximaal betrekken, want ook zij willen beter onderwijs. Dankzij de Vlaamse Toetsen gaan we ons onderwijs een spiegel kunnen voorhouden.”