Ook vandaag is er hinder door de actie van de luchtverkeersleiders. Voorlopig kunnen er elk uur maar 15 vluchten uitgevoerd worden.
Ook vandaag hinder op Zaventem door actie luchtverkeersleiders
De luchtverkeersleiders nemen het niet dat ze door de pensioenhervorming pas op 58 jaar mogen thuisblijven, vandaag is dat 55 jaar. Om hun genoegen te uiten meldden de luchtverkeersleiders zich dinsdagavond massaal ziek. Volgens Belgocontrol was de actie een initiatief van de Belgische Gilde van Luchtverkeersleiders. Maar die ontkent dat.
Door de actie van de luchtverkeersleiders konden dinsdagavond slechts zo’n 45 vliegtuigen landen of opstijgen. Zo'n 100 vluchten op Zaventem werden geannuleerd of afgeleid naar andere luchthavens. Vanmorgen leek het vliegverkeer zich te hernemen. Maar intussen zijn er te weinig luchtverkeersleiders waardoor er maar een beperkt aantal vluchten kan landen of opstijgen.
Belgocontrol heeft de traditionele vakbonden gevraagd om bij te springen. Zij hebben tijdens de onderhandelingen de voorbije weken ook geen actie gevoerd. Hopelijk kunnen zij hun leden motiveren voor een extra engagement. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat uit voorzorg alvast 87 vluchten annuleren.
[Flight info] Part of our flight schedule is cancelled due to #Belgocontrol social actions > https://t.co/6PnldKaPmv pic.twitter.com/byagEvn5YK
— Brussels Airlines (@FlyingBrussels) April 12, 2016
Felle kritiek op actie luchtverkeersleiders
Het protest van de luchtverkeersleiders kan echter maar op weinig begrip rekenen. Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) maant de actievoerders aan om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. “Dit krijg je aan niemand uitgelegd”, aldus Weyts in een reactie. Ook mobiliteitsminister Galant roept alle partijen op de luchthaven op om de dialoog en ook het werk te hervatten in het belang van iedereen.
De CEO’s van verschillende luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en bagageafhandelaars hebben in een gezamelijke mededeling de luchtverkeersleiders opgeroepen tot verantwoordelijkheid. “Met deze actie worden duizenden passagiers gegijzeld en komt de Belgische luchtvaartsector in gevaar”, aldus de CEO’s. De aanslagen van 22 maart hebben het land maar ook de economie zwaar getroffen. Deze actie maakt de situatie volgens hen alleen maar erger. En dat kan zeer nefast zijn voor 70.000 werknemers die rechtstreeks of onrechtstreeks actief zijn in de luchtvaartsector.
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"45116","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"457","width":"610"}}]]
Ook de internationale koepel van luchtvaartmaatschappijen IATA veroordeelt de werkonderbreking. 'Deze actie is een slag in het gezicht van alle medewerkers van de luchtvaarmaatschappijen en luchthaven die hard gewerkt hebben om Brussel opnieuw te verbinden met de rest van de wereld na het drama van 22 maart', dat zei IATA-topman Tony Tyler.
Ook volgens VOKA is de actie totaal onverantwoord. ‘Men speelt met het imago van het land, voor het eigenbelang van een beperkte groep’, aldus Voka-topman Hans Maertens.
Some 50 flights cancelled this morning due to issue with Belgocontrol. If actions continue, more flight cancellations are to be expected.
— Brussels Airport (@BrusselsAirport) April 13, 2016
Belgocontrol: Ook hier moet overheid ingrijpen om luchthaven operationeel te krijgen. Sociaal overleg: Ja! Maar wild staken moet gedaan zijn
— Karel Van Eetvelt (@karelvaneetvelt) April 13, 2016