ba7-bagage.jpg

Passagiers uit ebola-landen worden gescreend

zon 19 okt 2014

Vanaf vandaag worden reizigers uit ebola-landen gescreend worden op Zaventem.  Met die maatregel wil ebola-coördinator Erika Vlieghe de ongerustheid bij het luchthavenpersoneel wegnemen.  

België volgt met deze extra veiligheidsmaatregel het voorbeeld van Frankrijk en Engeland.  De vakbonden hadden eerder deze week ook al gedreigd met acties indien de maatregel niet zou worden toegepast. 

Vanmorgen werd al een eerste toestel gecontroleerd dat eerder tussenlandingen had gemaakt in Guinée en Liberia.  Naast de temperatuurcontrole wordt ook de procedure voor het screenen van de bagage aangescherpt.  Eerder was al aangekondigd dat lekkende bagage onmiddellijk wordt vernietigd.  Tot slot komen er uitgebreide informatiesessies voor al het personeel van Brussels Airport.  Die maatregelen heeft de ebola-coördinator Vlieghe toegelicht op een persconferentie.  De vakbonden reageren alvast positief.  

Dokter Vlieghe is het hoofd van de afdeling Tropische Ziekten van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen en werd door minister van Volksgezondheid Maggie De Block aangesteld om de informatie en de communicatie rond ebola in ons land te coördineren.  Morgen zal ze een nieuwe informatievergadering organiseren op de luchthaven met werkgevers, personeel en vakbonden.  

Brussels Airlines heeft gisteren een vlucht vanuit Washington geschrapt omdat er de dag voordien op het toestel een transitpassagier uit Liberia  had moeten braken.  De man had welsiwaar geen koorts maar omdat er twijfel was werd het toestel niet gekuist en leeg terug gevlogen naar Zaventem.  Volgens Brussels Airlines werd gewoon een veiligheidsprocedure toegepast die al enkele maanden geleden werd ingevoerd.