delhaize.jpg

Personeel Delhaize voert actie in distributiecentrum Zellik

don 16 okt 2014

In het distributiecentra van Delhaize in Zellik en Ninove wordt sinds vannacht actie gevoerd. Ook zo'n tien winkels in Brussel en de regio Luik blijven gesloten.  

Door de spontane staking die vannacht is uitgebroken in het distributiecentrum in Zellik komt opnieuw de bevoorrading van de Delhaize-winkels in gevaar. De actie veroorzaakte vanmorgen ook verkeershinder op de N9 omdat vrachtwagens een tijdlang de steenweg blokkeren.  

De actie is het gevolg van de ondernemingsraad gisteren.    Daar kregen de bonden de details te horen kregen over de loonsinlevering die het personeel te wachten staat.  Daaruit bleek dat de arbeiders maandelijks zo’n 90 euro brutoloon moeten inleveren.  Voorts worden de anciënniteittoelagen bevroren en verschillende premies worden geschrapt, aldus de bonden.  “Vandaag worden de werknemers ingelicht maar het spreekt voor zich dat dit voor hen onaanvaardbaar is”, voorspelt Veerle Verleyen van de christelijke vakbond.  In het distributiecentra in Zellik wordt ook gevreesd voor banenverlies.  Heel wat voedingswaren worden volgens de bonden sinds gisteren afgeleid naar andere depots. Vanaf vrijdag zullen de acties ook gesteund worden door de vakbonden.      

Delhaize kondigde deze zomer een grondige herstructurering aan.  De grootwarenhuisketen wil daarom het beheer van 14 winkels uitbesteden, 2500 werknemers ontslaan en 12,5 miljoen euro besparen op de lonen.