Voltallige gemeenteraad Kapelle-op-den-Bos vraagt overheid in brief werk te maken van asbestwet: “Politici, word wakker!”

din 26 maa

De voltallige gemeenteraad van Kapelle-op-den-Bos stuurt een ondertekende brief naar alle partijvoorzitters met de dringende oproep om werk te maken van een asbestwet. "Wij vragen met aandrang om werk te maken van een wetsvoorstel waarbij het bestaande Asbestfonds overeind blijft én de immuniteit van fabrikanten van asbesthoudende producten wordt opgeheven." Daarmee spreekt de gemeenteraad haar steun uit voor alle asbestslachtoffers, ook de werknemers van het vroegere Eternit, nu Etex. Vorige week nog werd een wetsvoorstel rond asbest van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel weggestemd uit de Kamercommissie Sociale Zaken.

Een week geleden probeerde N-VA-kamerlid Valerie Van Peel in de Kamercommissie nog maar eens haar asbestwet erdoor te krijgen. De wet laat asbestslachtoffers toe om een gerechtelijke procedure aan te spannen tegen asbestproducenten, ook nadat ze aanklopten bij het Asbestfonds. Enkele minuten later wordt haar wet weggestemd. De gemeente Kapelle-op-den-Bos, de thuishaven van de voormalige Eternit-fabriek, beslist nu om het heft in eigen handen te nemen met een ondertekende brief.

"Wij doen een oproep om NU politieke moed te tonen en om nu, deze legislatuur nog, werk te maken van een wetsvoorstel die de immuniteit van de fabrikanten van asbesthoudende producten opheft ten aanzien van alle asbestslachtoffers," klinkt het in de brief. "Het is volgens ons niet verdedigbaar dat fabrikanten van asbesthoudende producten via het Asbestfonds immuniteit genieten."

Slachtoffers van de asbestkanker mesothelioom kunnen nu bij hun diagnose aanspraak maken op een financiële compensatie van het Asbestfonds. Daarmee zien ze af van juridische procedures. "Slachtoffers of hun naasten moeten het recht blijven behouden om de verantwoordelijke voor de rechtbank aan te klagen. De beperkte financiële compensatie die ze nu krijgen is de facto geofficialiseerd zwijggeld," luidt het in de brief.

Renaat Huysmans, burgemeester Kapelle-op-den-Bos: "Ik hoop dat de druk langs alle kanten zal opgevoerd worden en dat de parlementairen eens wakker worden. Wij roepen op om moed te tonen en af te stappen van de politieke spelletjes. De voltallige gemeenteraad heeft de brief ondertekend, alle partijen, elk gemeenteraadslid. Ik denk dat dit een heel krachtig signaal is naar de ‘Wetstraat’. De ‘Dorpsstaat’ kan overeenkomen, doen jullie dat nu ook eens."