Assita Kanko

Assita Kanko gaat voor tweede termijn in Europees parlement: "De politiek luistert te weinig naar de mensen"

din 28 mei

De Vilvoordse Assita Kanko hoopt met haar tweede plaats op de Europese lijst voor N-VA haar plekje in het Europees parlement met vijf jaar te verlengen. Vanuit Europa wil ze de gewone burger helpen. Maar als het even kan, combineert ze dat mandaat met de burgemeesterssjerp in de Zennestad.

“Ik ben geboren in Burkina Faso en heb mij daar moeten losrukken van de onderdrukking in een zeer conservatieve cultuur. Met die ervaring wil ik als politica strijden voor de gewone burger. Ik vecht zo hard voor de mensen als ik voor mezelf heb gevochten,” steekt Kanko van wal.

De voorbije jaren schreef ze mee aan Europese wetgeving rond witwaspraktijken, terrorisme en het misbruik van kinderen en vrouwen. Ook de komende vijf jaar wil ze Europa naar de dorpsstraat brengen. “De politiek luistert te weinig naar de mensen. En dan kan je niet doen wat voor hen nodig is. Als vrouwen zeggen dat ze bang zijn om ’s avonds over straat te lopen, wil ik daar iets aan doen”, klinkt het.

En dat doet Kanko het liefst vanuit Europa én vanuit Vilvoorde. Want ze ambieert ook om burgemeester te worden. Ook lokaal ziet ze uitdagingen: “Er moeten meer middelen komen voor onze politie. Veel criminaliteit verplaatst zich van Brussel naar de Rand, dat zie je ook in de cijfers. Onze politie moet sterker staan en daar meer middelen voor krijgen.”