ternat_gemeentehuis7.jpg

Bestuursmeerderheid in Ternat niet in gevaar

vrij 16 okt 2015

Schepen Van Cauwelaert (Sp.a-Groen) blijft de meerderheid in Ternat steunen ondanks het feit dat hem de bevoegdheid Mobiliteit afhandig werd gemaakt door de Lijst van de Burgemeester (LVB) van Ronald Parys. 

Oorzaak voor de vertrouwensbreuk tussen schepen Van Cauwelaert (Sp.a-Groen) en coalitiepartner LVB is het nieuwe circulatieplan in het centrum van Ternat. De meningen daarover zijn duidelijk verdeeld. Uit vrees dat Van Cauwelaert de wijzigingen in het circulatieplan niet loyaal zou uitvoeren, werd beslist om hem de bevoegdheid Mobiliteit te ontnemen. Van Cauwelaert blijft wel schepen van Milieu en Duurzaamheid.

“De LVB, die jarenlang een absolute meerderheid had in Ternat, heeft het nog steeds  moeilijk om rekening te houden met een coalitiepartner. Zeker de oudere partijleden van LVB zijn dat nooit gewoon geweest en lieten weinig ruimte voor dialoog. En dat veroorzaakt soms spanningen. Voornamelijk tussen de partijleden van de LVB zelf”, zegt Van Cauwelaert in een reactie.

Dit druist in tegen het bestuursakkoord

Guido Van Cauwelaert is diep ontgoocheld in de LVB. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 hielp Van Cauwelaert immers de LVB aan een nipte meerderheid van 13 op 25 zetels nadat die partij na 24 jaar haar absolute meerderheid was kwijtgespeeld. “Dat ik de bevoegdheid Mobiliteit zou krijgen was een doorslaggevende factor in de coalitieonderhandelingen. Dus deze beslissing druist in tegen het bestuursakkoord”, zegt Van Cauwelaert.

Bestuursmeerderheid niet in gevaar

Toch blijft Van Cauwelaert de meerderheid steunen. Hij wil op die manier voorkomen dat Ternat onbestuurbaar wordt zoals de naburige gemeenten Lennik en Pepingen. Maar de strijdbijl wordt echter niet zomaar begraven.  “Dinsdag vergadert de commissie Mobiliteit over het circulatieplan. Daar ga ik blijven ijveren voor duurzame mobiliteit”, aldus Van Cauwelaert.