Lijsttrekkers Groen Vilvoorde

Groen Vilvoorde trekt met schepen Barbara De Bakker voor het eerst alleen naar de kiezer

woe 13 maa

Groen Vilvoorde trekt voor het eerst in 20 jaar op eigen kracht naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Sinds 2006 deed de partij dat samen met de socialisten en maakten ze deel uit van de meerderheid. Toch is het de ambitie van Groen om ook na 9 oktober opnieuw mee te besturen. Vanmorgen stelde Groen de top vier van hun lijst voor, de overige kandidaten worden van de zomer bekendgemaakt.

Barbara de Bakker, de huidige schepen van Mobiliteit, wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 9 oktober lijstrekker voor Groen in Vilvoorde. Het is al een eeuwigheid geleden dat de Groenen konden uitpakken met een lijstrekker, want sinds 2006 ging Agelev, het latere Groen, altijd in kartel met de socialisten naar de stembus en die leverden steevast de kopman. Maar de Groenen zeggen dat dat hen niet heeft belet om hun stempel op het beleid te drukken, ook de voorbije zes jaar niet. “Ik kijk naar de fietsprojecten, de opstart van natuurprojecten en het Asiatpark waar een nieuw landschaps- en stadspark komt.”

Bij de verkiezingen van 2012 en 2018 werd het kartel sp.a-Groen de grootste fractie in de gemeenteraad. Vandaag heeft Groen 3 zetels van de 35 zetels met Barbara de Bakker als enige schepen. Vooruit van Burgemeester Hans Bonte beschikt over tien zitjes in de gemeenteraad. Samen is dat dus 13. Is het tactisch dan wel een goede zet om alleen op te ? “Natuurlijk is daar over nagedacht, maar een stadslijst heeft zich niet gemanifesteerd in Vilvoorde. En van in het begin was het ons aanvoelen dat het van belang was op eigen benen te staan en ons eigen verhaal te vertellen.”

Vlaams-Parlement Aimen Horch staat op de tweede plaats, Jacques Mevis, voorzitter van Groen Vilvoorde en gemeenteraadslid staat vierde. De nummer drie op de lijst is een nieuwkomer: de 27- jarige Nora Kotroo uit de wijk Koningslo.