Vlaams parlement
© Vlaamse overheid

Hoe presteerden onze mandatarissen de voorbije legislatuur (cd&v)?

vrij 24 mei

In het Vlaams parlement heeft cd&v 19 zetels en maakt de partij deel uit van de meerderheid. Alleen Beerselnaar Peter Van Rompuy vertegenwoordigt er onze regio. Op federaal niveau hebben de christendemocraten twee zitjes, maar geen vertegenwoordiging vanuit onze regio.

Peter Van Rompuy

Peter Van Rompuy - Beersel

Peter Van Rompuy (44) is sinds 2012 Vlaams parlementslid. Als zoon van Herman Van Rompuy is hij politiek gepokt en gemazeld. De fractieleider van de christendemocraten dwingt respect af over de partijgrenzen heen af, waardoor hij zich ontpopt tot dealmaker, onder meer rond het stikstofakkoord.

Technisch gezien is Van Rompuy bijzonder sterk, verbaal iets minder. Toch is hij erg benaderbaar, ook voor regionale media. Hij is voortrekker van de strijd om Halle-Vilvoorde te erkennen als centrumregio. Daarnaast houdt hij zich vooral bezig met tewerkstelling en economie. Peter Van Rompuy symboliseert het imago van zijn partij: degelijk en standvastig, maar een beetje grijs.

“Halle-Vilvoorde moet erkend worden als centrumregio. De impact van de uitdagingen in onze regio is minstens vergelijkbaar met die van de centrumsteden en zelfs meer uitgesproken dan de kustregio, die vandaag wel al erkend wordt als specifieke regio en daar ook de nodige middelen voor krijgt.”

- Peter Van Rompuy - Vlaams parlementslid