Homans over Linkebeek: ‘Ik ga het hier niet bij laten’

din 22 sep 2015

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans zal snel een nieuw initiatief nemen om een einde te maken aan de burgemeesterscarrousel in Linkebeek. Dat zei ze in het Vlaams parlement na vragen van onder meer Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Christian Van Eyken (UF).  

Vorige week benoemde Homans Linkebeeks schepen Yves Ghequière tot burgemeester. Maar na overleg met de Franstalige meerderheid besliste Ghequière gisteravond om daar niet op in te gaan. (Lees ook: ‘Ghequière weigert benoeming tot burgemeester van Linkebeek’)

Vlaams minister Homans reageerde in het Vlaams parlement teleurgesteld op de beslissing van Ghequière. “De reactie van de meerderheid in Linkebeek is allesbehalve een rechtstaat waardig. Het hoogste administratief rechtscollege, de Raad van State, heeft de Vlaamse regering al tweemaal gelijk gegeven en blijkbaar vindt men dat in Linkebeek de normaalste zaak van de wereld om die uitspraken gewoon naast zich neer te leggen. Il faut le faire. En ik gebruik nu opzettelijk het Frans voor alle duidelijkheid”; aldus een ontgoochelde Homans.

Volgens Homans heeft Linkebeek intussen al ruim de tijd gekregen om een nieuwe voordracht te doen. Volgens de wet zou dat binnen de 30 dagen na een uitspraak van de Raad van State moeten gebeuren. In Linkebeek zijn ze al 9 maanden verder, merkt Homans nog op. De minister zal het hier in ieder geval niet bij laten. “Ik ga een nieuw initiatief nemen. Welk initiatief ga ik hier niet uit de doeken doen. Maar ik laat het er niet bij en ik zal er absoluut niet veel tijd laten overgaan”, aldus Homans.