Leden van Voor U voeren actie

Voor U, B.U.B. en PvdB: ook op deze partijen kan je zondag stemmen

vrij 7 jun

Met de verkiezingen voor de deur is er al veel gezegd en geschreven over de zeven traditionele partijen. Maar er zijn kapers op de kust. Een aantal kleine, minder bekende of zelfs nieuwe partijen nemen zondag ook deel aan de verkiezingen. Hieronder een overzicht.

VOOR U

Een nieuwe wind. Met dat idee lanceerde Els Ampe vorig jaar de nieuwe partij **Voor U. **Het is een centrumpartij die komaf wil maken met de traditionele partijen, want die hebben zelf de problemen veroorzaakt, klinkt het. “We zoeken het geld bij de politiek zelf, net bij de mensen”, zegt boegbeeld Els Ampe. “Minder kabinetards, minder parlementsleden, geen senaat meer, geen provincies meer. Zo willen wij België terug op orde brengen, zodanig dat de nieuwe generatie niet meer opgezadeld zit met schulden.”

Tot eind september 2023 zetelde Ampe nog in het Vlaams parlement voor Open Vld, tot ze na interne conflicten de handdoek in de ring gooide. “Voor U is helemaal anders dan Open Vld, we willen de macht dichter bij de mens brengen. We beginnen lokaal en werken dan naar boven toe. We willen zo weinig mogelijk centraal bestuur, zodat de mensen ook vat blijven hebben op de politiek.”

B.U.B. wil één regering en één parlement in ons land

B.U.B.

Meer ervaren dan Voor U, maar daarom niet met meer succes, is de unionistische partij B.U.B. De partij werd in 2002 opgericht, maar geraakte nooit verkozen in het federaal parlement. B.U.B. pleit onder andere voor tweetalig onderwijs en een basisinkomen voor jongeren en ouderen. “We willen een België met één regering en één parlement”, zegt voorzitter Hans Van de Cauter. “Het federalisme vandaag is een totale mislukking. Het werkt niet en kost ons heel veel geld, omgerekend zo’n 10 miljard euro per jaar.”

B.U.B. hoopt dit jaar wel de kiesdrempel te halen, al moet dat wel gebeuren in een wereld waarin partijen die de scheiding wan het land willen steeds populairder worden. Voor onze regio ziet de partij één grote provincie Brabant. “Je moet weten dat Vlaams- en Waals-Brabant nu al tot de sterkste provincies in ons land behoren. Als je naar één provincies, wonen alle Brabanders in de sterkste provincie van het land. Eén die veel meer te zeggen heeft.

Luc Ferdinand is lijsttrekker voor Partij voor de Bomen

PvdB

Zondag kan je ook kiezen voor de Partij voor de Bomen. “Niet de economie, migratie en politiek zijn de grootste zorgen, maar wel ecologie, vrede, onderwijs, wonen en werk”, zegt lijsttrekker Luc Ferdinand. “Wij durven keuzes te maken , nemen onze verantwoordelijkheid en met moed en passie zetten we ons in voor iedere mens, dier en plant.”

Ferdinand kwam eerder al op met de partij DierAnimal. “Onbekend is onbemind. Maar de Partij voor de Bomen is authentieke en de enige politieke partij én beweging in de wereld die het welzijn en de rechten van de bomen, van het bos en haar fauna en flora verdedigt. Het is de enige echte ecologisch - sociaal rechtvaardige partij in Vlaanderen.”

PARTIJ BLANCO, L'UNIE en UF

Partij Blanco wil de proteststem meer zichtbaarheid geven op federaal niveau. Daar komt ook L'UNIE op, een tweetalige partij met vooral jongeren die onder andere vindt dat schoolvakanties in de verschillende taalgemeenschappen samen moeten vallen. Op Vlaams niveau kan je ook stemmen voor Volt Europa en UF. Die laatste is een verzamellijst van Franstalige politici en had tot 2019 één zetel in het Vlaams parlement.