© Vlaamse Waterweg

Nieuwe sluizen op de Dender in Aalst in gebruik genomen: “Belangrijke schakel in de strijd tegen wateroverlast”

In Aalst is het nieuwe stuwsluiscomplex op de Dender in gebruik genomen. Het complex moet ervoor zorgen dat het waterpeil tussen Aalst en Teralfene beter en voortaan ook automatisch geregeld wordt, zodat er minder kans is op overstromingen in de gemeenten langs de Dender.

Na meer dan tien jaar bouwen is in Aalst het nieuwe sluizencomplex eindelijk klaar. Het complex vervangt de meer dan 150 jaar oude stuwen, die binnenkort afgebroken worden. Het waterpeil kan voortaan tot op de centimeter geregeld worden. Het systeem werkt ook automatisch en stuurt het waterpeil voortdurend bij en dat is een primeur voor Vlaanderen. “De klep onder het water kan opgeduwd worden door middel van een soort opblaasbare zak”, zegt Geert Weymis van de Vlaamse Waterweg. “De zak wordt opgeblazen tot op een bepaald niveau, waarna het water van de Dender kan overstromen waardoor het waterpeil hogerop in de gewenste stand blijft.”

De nieuwe stuw is van groot belang om de overstromingen in de regio aan te pakken. “De stuw in Aalst is een belangrijke schakel in de waterhuishouding van de Dender”, beklemtoont Vlaamse minister van Openbare werken Annick De Ridder. “Het waterpeil nauwkeurig kunnen regelen draagt bij tot de waterzekerheid in de streek. De stuwen moeten tijdig extra water doorlaten na een neerslagperiode en maximaal water ophouden tijdens een droogteperiode. De ervaring opgedaan bij de bouw in Aalst, kan nu worden meegenomen naar de andere stuwen.”

"De stuw in Aalst is een belangrijke schakel in de waterhuishouding van de Dender. Het waterpeil nauwkeurig kunnen regelen draagt bij tot de waterzekerheid in de streek."

- Annick De Ridder, Vlaams minister van Openbare Werken

De stuw is de eerste van zijn soort in Vlaanderen en heeft 41 miljoen euro gekost. Ook de andere stuwen op de Dender worden de komende jaren volledig vernieuwd. “De stuw in Teralfene is een aparte situatie”, zegt Weymis. “Die zouden we op termijn kunnen afschaffen en afbreken. Het nieuwe sluizencomplex in Aalst zou de werking ervan kunnen opvangen.”

De werken aan de Dender stoppen niet bij de vernieuwing van de stuwen. “Die moeten eerst aangepast zijn zodat we het waterpeil overal goed kunnen regelen, daarna gaan we werken uitvoeren om het water meer ruimte te geven, zodat we bij veel neerslag meer water kunnen bufferen”, besluit Weymis.