Het nieuwe politiecommissariaat aan de Schaarbeeklei in Vilvoorde

Politiezone VIMA verhuist begin mei naar gloednieuw commissariaat: “Geduld medewerkers behoorlijk op de proef gesteld”

don 18 apr

De verhuizing van de politiezone VIMA (Vilvoorde-Machelen) naar het gloednieuwe commissariaat op de Schaarbeeklei komt dichterbij. Eindelijk, want dat is twee jaar later dan voorzien. Onder andere corona strooide roet in het eten om de oorspronkelijke deadline te halen. Maar begin mei is het eindelijk zover.

De politiezone kampt al jaren met een plaatstekort in de oude gebouwen aan de Zennelaan. Na lang zoeken vond VIMA een nieuwe locatie in de voormalige gebouwen van Roche Diagnostics aan de Schaarbeeklei in Vilvoorde. Eind 2019 werd het leegstaande kantoorgebouw aangekocht. De verhuis was normaal al voorzien voor het eerste trimester van 2021. Maar daar kwam niets van in huis.

Oorzaak waren de lange procedure, een iets te ambitieuze vooropgestelde timing en – uiteraard – de coronacrisis. Daarna volgden ook nog aanslepende verbouwingswerken. “Er waren een aantal budgettaire en ook onvoorziene technische uitdagingen met betrekking tot de opgelegde voorwaarden voor het cellencomplex en de wapenkluizen”, zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (Vooruit), die voorzitter is van het politiecollege. “Op de koop toe waren er ook nog wat problemen met de aannemer. Het was dus een beetje een martelgang, maar dat ligt nu gelukkig allemaal achter ons.”

De verhuis is begin volgende maand eindelijk voorzien. “Het geduld van de politiemedewerkers werd behoorlijk op de proef gesteld, maar vanaf drie mei kunnen zij hun bezoekers eindelijk verwelkomen in het nieuwe gebouw”, legt woordvoerster Catherine Bodet van de zone VIMA uit. “De verhuis zal gefaseerd verlopen en al enkele weken vroeger van start gaan. “De ondersteunende en tweede lijndiensten verhuizen als eerste. Op deze manier kan tot en met 2 mei de dienstverlening in het oude gebouw in de Zennelaan gegarandeerd worden.”

Bezoekersinfo Vanaf 3 mei wenden bezoekers zich dus tot de Schaarbeeklei 198 in Vilvoorde. “Maar tijdens de laatste drukke verhuisdagen op 3, 4 en 5 mei zal er slechts een beperkte dienstverlening zijn. Burgers die dan dringend politie nodig hebben, dienen het noodnummer 101 te bellen. Vanaf 6 mei zal het korps volledig operationeel zijn vanuit de Schaarbeeklei en wordt de gewoonlijke dienstverlening hervat. Ook de wijkagenten van het wijkkantoor in de Parkstraat verhuizen mee naar het gloednieuwe hoofdcommissariaat.”

Het commissariaat aan de Zennelaan dateert al van 1994 en was simpelweg te krap geworden. Het gebouw deed voor de politiehervorming dienst als huisvesting voor de toenmalige Rijkswacht met een 70-tal medewerkers, terwijl het huidige korps 142 leden telt (en dat er eigenlijk 179 zouden moeten zijn). Daarom werd geopteerd voor een nieuw politiehuis voor zo’n 200 medewerkers.