78158_brusselsairport.jpg

Brussels Airport informeert over vergunningsaanvraag: "Geluidsimpact zal ondanks groei afnemen"

din 12 dec

Brussels Airport geeft vandaag toelichting bij de aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning. Het openbaar onderzoek is daarover van start gegaan. In het dossier zit ook een milieueffectenrapport (MER) dat is opgesteld door onafhankelijke experts. “Daaruit blijkt dat de geluidsimpact van de luchthaven de komende jaren zal afnemen, ondanks de voorspelde groei op het vlak van passagiers en cargo,” klinkt het bij Brussels Airport. De huidige omgevingsvergunning van de luchthaven loopt tot 8 juli 2024.

 

Volgens het MER daalt het aantal potentieel gehinderden tegen 2032 met 12 procent. Tegen dan zou ook 63 procent van de vluchten uitgevoerd worden met de meest moderne geluidsefficiënte toestellen. Daarnaast neemt de luchthaven nog meer maatregelen. Zo komt er een nieuwe proefdraaiplaats, komen er bijkomende geluidsbarrières om de hinder door grondgeluid te beperken en worden maatregelen voor de stikstofuitstoot in natuurgebieden vlakbij onderzocht. “Het door onafhankelijke experten opgestelde MER bevestigt dat Brussels Airport de komende jaren kan groeien op het vlak passagiers en cargo én tegelijkertijd haar geluidsimpact op de omgeving kan verlagen,” klinkt het.

De hernieuwing van de vergunning van Brussels Airport moet ervoor zorgen dat de activiteiten voortgezet kunnen worden binnen de huidige infrastructuur en regels. Zo vraagt de luchthaven geen uitbreiding van de baaninfrastructuur en geen bijkomende nachtvluchten. Wel wil Brussels Airport kunnen meegroeien met de nationale en internationale economie in aantal passagiers en hoeveelheid cargo.

Overmorgen is er een digitale informatiesessie voor omwonenden over de vergunningsaanvraag van Brussels Airport.