Burgemeester Jan Desmeth: ‘Eerste groep mensen al weg uit Ibis-hotel’

don 16 feb 2023

Een eerste groep van een dertigtal asielzoekers vertrekt vanavond al uit het Ibis-hotel. Tegen de tweede helft van volgende week zouden alle asielzoekers zijn weggehaald in Ruisbroek.

De gemeente Sint-Pieters-Leeuw riep vanochtend opnieuw de gemeentelijke veiligheidscel samen. Ook vertegenwoordigers van de kabinetten van Brussels minister-president Vervoort, staatssecretaris De Moor, Vlaams minister Weyts, het Agentschap Integratie en Inburgering, de Vlaamse Gezondheidsinspectie en het Ibis-hotel waren dit keer op het appel.

“Een plan van aanpak werd uitgewerkt waarbij tegen de tweede helft van volgende week iedereen zal opgevangen worden in het reguliere opvangnetwerk van Fedasil en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, afhankelijk van hun recht op internationale bescherming”, laat burgemeester Jan Desmeth (N-VA) weten. "Er worden vanavond een dertigtal mensen naar een opvangnetwerk van Fedasil overgebracht onder begeleiding van Bruss’help. Zij spreken de betrokken mensen aan en helpen hen op weg naar de diensten van Fedasil in Brussel. Ook morgen zal een volgende groep van 30 tot 40 mensen naar een opvangnetwerk van Fedasil kunnen gaan. Een eerste groep van een tiental mensen die niet in asielprocedure zitten, wordt morgen opgevangen in de Brusselse noodopvanginfrastructuur.Tegen eind volgende week zou iedereen uit het hotel moeten zijn."

“Alles is tot nu toe zonder incidenten verlopen. Het hotel heeft privé-bewaking ingeschakeld en de lokale en federale politie houden versterkt toezicht in de buurt van het hotel. Ten slotte zal ook de verlichting aan blijven ten noorden van de kerk van Ruisbroek", geeft Desmeth nog mee. "We doen er alles aan om deze onvoorziene opvang in humane omstandigheden te laten verlopen. Het Lokaal Bestuur heeft in overleg met het kabinet Vervoort afgesproken dat de gemeente voortaan de maaltijden regelt, weliswaar op kosten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Rode Kruis en het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw zullen helpen bij het bedelen van de maaltijden."