philip_vergels.jpg

Dilbeek neemt afscheid van oud-burgemeester Philip Vergels

zon 16 apr 2023

In Dilbeek werd gisteren afscheid genomen van oud-burgemeester Philip Vergels (93) die op 3 april overleed. Vergels maakte deel uit van de toenmalige CVP en werd in 1967 vrij onverwacht burgemeester van Dilbeek. Hij bleef dat meer dan 15 jaar lang. “Zijn grote verdienste was dat hij de deuren van het gemeentehuis wijd openzette voor nieuwe tendensen”, klonk het bij zijn afscheid in de Dominiek Saviokerk in Dilbeek. Eén van zijn grote realisaties was de bouw van Cultuurcentrum Westrand.

 

Tijdens het burgemeesterschap van Philip Vergels fuseerde Dilbeek in 1976 met Groot-Bijgaarden, Sint-Martens-Bodegem, Sint-Ulriks-Kapelle, Itterbeek en Schepdaal. “Toen het inwonersaantal van Dilbeek daardoor ongeveer verdubbelde tot 38.000 bleek hoe belangrijk het beleid van Vergels was,” blikken out-burgemeester Jan De Craen en oud-schepen Jan Margot terug. “Philip Vergels slaagde erin om de Dilbekenaren te betrekken bij zijn beleid en tal van adviesraden op te richten waar de lokale verenigingen een grote rol in speelden.”

Tijdens zijn burgemeesterschap zorgden die inspraak- en participatiemogelijkheden voor concrete realisaties, zoals de oprichting van een muziekacademie en bibliotheek, de bouw van het gemeentelijk zwembad Dilkom, infrastructuur voor de jeugd en de bouw van cultuurcentrum Westrand. “Dat was de kroon op het werk,” aldus De Craen en Margot. “Vergels geloofde van meet af aan in het centrum.”

Na zijn burgemeesterschap was Vergels nog een tijd lang OCMW-voorzitter van Dilbeek.