station_ternat.jpeg

Protest in Ternat tegen wijziging route spitsuurtrein Aalst-Brussel

maa 4 dec

In Ternat loopt een petitie tegen de nieuwe route van de S10-trein van Aalst naar Brussel-Zuid. Vanaf 11 december rijdt die trein niet meer naar Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid, maar wel naar Brussel-Luxemburg en Brussel-Schuman. Het schepencollege van Ternat tekende formeel protest aan tegen de wijziging en burgers lanceerden een petitie die intussen bijna 300 handtekeningen telt.

 

Heel wat inwoners maken gebruik van de piekuurtrein van 7u48 die vanuit Aalst naar Brussel-Zuid rijdt. “Zij willen naar Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid,” klinkt het bij het gemeentebestuur van Ternat. Het schepencollege tekende dan ook formeel protest aan tegen de plannen van NMBS om de route te wijzigen en de trein naar Brussel-Luxemburg en Brussel-Schuman te laten rijden. Schepen van Mobiliteit Gunther Desmet (cd&v en Volks): “Het aantal treinreizigers die vertrekken vanaf de stations van Ternat en Essene-Lombeek zit in stijgende lijn.”

Het bestuur verbaast zich over de eenzijdige beslissing van NMBS. “Dit gebeurde zonder enig overleg met ons, zelfs zonder enige communicatie”, klinkt het. “En erger nog, dit gebeurde zonder rekening te houden met de treinreiziger, voor wie geen enkel alternatief voorzien wordt.” De kwestie komt op de agenda van de Vervoerregio Vlaamse Rand om het protest extra kracht bij te zetten.”

Reactie NMBS
NMBS laat weten in april bij spoorwegbeheerder Infrabel dezelfde rijpaden aangevraagd te hebben als in de huidige dienstregeling, maar daarvoor geen toelating gekregen te hebben van Infrabel. Er blijkt een conflict te zijn met een aanvraag van Eurostar. Bijkomende analyses en uitwisselingen door beide bedrijven hebben tot de conclusie geleid dat een aantal treinen niet langer door de Brusselse Noord-Zuidverbinding konden, waaronder ook de S-trein van 8u10 in Ternat. Daarom werd besloten deze trein om te leiden naar de Europese wijk, meer bepaald de stations van Brussel-Schuman en Brussel-Luxemburg, waar de reizigers eventueel kunnen overstappen op de metro.

Voor de reizigers in Ternat zijn er wel alternatieven. Zo is er een rechtstreekse trein die 15 minuten later aankomt in Brussel. Met een overstap in Denderleeuw is er ook een optie waarbij je tien minuten vroeger arriveert in Brussel.