Irina De Knop, voorzitter van de brandweerzone Vlaams-Brabant West

Aantal vrijwillige brandweerlui blijft dalen in Vlaanderen, behalve in onze regio

22 uur geleden

Het aantal vrijwilligers bij de brandweer daalt al jaren in Vlaanderen Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Nele Daenen (Vooruit) opvroeg bij bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin. Maar de grote uitzondering op de regel is de Brandweerzone Vlaams-Brabant West. Daar mochten ze de voorbije jaren 50 vrijwilligers extra verwelkomen. Dat staat in schril contrast met de rest van Vlaanderen waar het aantal vrijwilligers in het totaal met 470 is afgenomen. De toename bij Vlaams-Brabant West is het resultaat van een recruteringscampagne die de brandweerzone organiseerde om de tekorten aan te pakken.

Vrijwillige en professionele brandweermannen en -vrouwen vinden de jongste vier jaar steeds vlotter de weg naar de kazernes in onze regio. De Brandweerzone Vlaams-Brabant West is met een stijging van 50 vrijwilligers en 43 professionele brandweerlieden de beste leerling van de klas en een uitzondering in heel Vlaanderen. "We zijn sinds 2023 bezig met een inhaalbeweging. We maakten meer plaats voor vrijwilligers binnen de organisatie en lanceerden met succes een grootschalige recruteringscampagne," weet voorzitter van de brandweerzone Vlaams-Brabant West Irina De Knop.

Zo ging de zone op zoek naar 100 vrijwilligers die de poule van beroepsbrandweerlui moesten aanvullen. 50 van hen konden meteen aan de slag, de rest kwam in een aanwervingsreserve terecht. Vandaag telt de zone er 326. "En dat zijn echt mensen die dit doen uit engagement, maar ook om een centje bij te verdienen," aldus De Knop. Daarmee is het basiskader van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West, die jaarlijks 40.000 interventies verwerkt, ingevuld. Toch zijn er in theorie nog altijd 90 plaatsen vrij. De uitdagingen blijven dus, ook op het vlak van het professionaliseren van de ambulanciers.

"De grote uitdaging van de toekomst is de hervorming van de ziekenwagens. Als we aan alle verplichtingen willen voldoen, moeten we investeren in bijkomende ambulanciers. Daar zijn we al mee bezig. Maar het gaat toch om een nieuw statuut dat we in onze zone moeten invoeren, zodat we voldoen aan alle wetgeving rond dringende medische hulpverlening," besluit De Knop.

Globale situatie in Vlaanderen

In heel Vlaanderen daalde het aantal brandweervrijwilligers tussen 2020 en 2024 met 470 mensen. Alarmerend, vindt federaal parlementslid Nele Daenen (Vooruit) die de cijfers opvroeg. "Brandweervrijwilligers vervullen een cruciale rol om onze veiligheid te garanderen. Dankzij hun inzet zijn snelle interventies bij ongelukken of rampen mogelijk en zijn er steeds voldoende brandweerlieden beschikbaar. Daarom moet de overheid ook blijven investeren in onze brandweer. Om tegemoet te komen aan deze problematiek diende Vooruit in 2022 al een resolutie in. Onze voorstellen maken nu deel uit van het federaal regeerakkoord. Deze regering met Vooruit zal investeren in een beter statuut voor brandweervrijwilligers, een betere samenwerking tussen de hulpverleningszones om personeel te rekruteren en het brandweeronderwijs hervormen. Voor Vooruit is onze veiligheid een absolute prioriteit. Wij zullen elk voorstel, dat onze brandweer en onze veiligheid versterkt, steunen.”