AZ Jan Portaels: “Helft van patiënten heeft eigenlijk geen dringende hulp nodig”

vrij 16 feb

Door een gebrek aan huisartsen in de regio is het bijzonder druk op de spoedgevallendienst van het AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Dat terwijl het ziekenhuis op zich wel genoeg personeel heeft. “Zowat de helft van de patiënten die we over de vloer krijgen, heeft eigenlijk geen dringende medische hulp nodig”, zegt het ziekenhuis.

Twaalf huisartsen in Vilvoorde waken over de gezondheid van zo’n 40.000 inwoners. Dat zijn er gezien het aantal inwoners ruim dertig te weinig. Wie ziek is, trekt daarom alsmaar vaker naar het AZ Jan Portaels. Daar zagen ze de voorbije jaren het aantal patiënten op de spoed spectaculair toenemen. "Dat terwijl de helft eigenlijk geen dringende medische hulp nodig heeft", klinkt het in het ziekenhuis. "We zien vaak familiebezoeken. Moeder, vader en kinderen zijn ziek, dus komen ze samen op consultatie”, klinkt het in hospitaal. “Door de toevloed delen we patiënten in volgens urgentie. Mensen die geen dringende medische hulp nodig hebben, komen achteraan in de rij. Dat betekent dat je soms lang moet wachten.”

Het ziekenhuis vraagt dan ook om geduld te hebben. Het probeert de toename van patiënten ook op te vangen met een nieuwe functie. Samen met de huisartsen in opleiding zal een basisarts straks de niet-dringende gevallen behandelen.