foto_benefiet_drankstoemper.jpg

Benefietavond om Dworpse Drankstoemper te vereeuwigen

vrij 14 apr 2023

Het Jaarmarktcomité van Dworp wil met een standbeeld de iconische figuur van de Drankstoemper vereeuwigen. Aanleiding is de 175ste editie van de Jaarmarkt die er aan komt. Om het standbeeld te bekostigen, organiseert het Jaarmarktcomité een benefietavond.

 

Door de nabijheid van het Hallerbos werden de Dworpenaars tot ongeveer 1900 de bosuilen genoemd, maar in de loop van de 20ste eeuw veranderde hun bijnaam naar Drankstoempers. Die naam verwijst naar een gebruik van de kleine keuterboeren die varkens hielden. Zij voederden hun dieren met een papje van groenafval, onbruikbare veldvruchten en het wort van de lambiekbrouwers uit de buurt. Dat papje werd gekookt en daarna ‘gestoempt’ met een houten stamper. Vandaar de naam Drankstoempers.

Het Jaarmarktcomité wil die naam nu tot dorpssymbool verheffen door er een bronzen beeld van te maken. “Zoals Tollembeek zijn Urbanus heeft, zal Dworp dan zijn Drankstoemper hebben,” zegt Klaas Slootmans van het Jaarmarktcomité. Er is al een ontwerp voor het standbeeld. Dat is van de hand van kunstenaar Maarten Ceulemans. Maar er hangt een prijskaartje van 28.000 euro aan vast en daarom organiseert het Jaarmarktcomité op vrijdag 21 april een benefiet.

Meer informatie vind je op de Facebookpagina van het Jaarmarktcomité Dworp.