logopedie

Dag van de Logopedie: "Ons vak wordt nog vaak fout geïnterpreteerd"

woe 6 maa

Vandaag is het de Europese dag van de logopedie. Een dag die in het teken staat van logopedisten die streven naar de best mogelijke zorg voor cliënten met spraak-, taal-, stem- en slikproblemen. Bij groepspraktijk Zeno Praxis in Beersel zijn er ook heel wat mensen die langskomen voor coaching.

“Logopedie is een vak dat door veel mensen nog vaak fout wordt geïnterpreteerd”, zegt Barbara Dewit. “Daarom is het wel interessant dat het één keer per jaar extra in de kijker wordt gezet. Dit jaar draait de dag van de logopedie rond de professionele stemgebruiker. Dat zijn dus mensen die hun stem nodig hebben voor hun job, omdat dat vaak een vergeten groep is.”

Denk daarbij aan mensen die werken voor televisie of radio, maar ook leerkrachten en mensen die in een uitvaartcentrum werken, zoals Els. “Ik verzorg regelmatig auladiensten waarbij er toch een halfuur op een stuk moet doorgepraat worden, om daarna soms in weer en wind op begraafplaatsen te spreken. Ik merkte dat na een tijdje toch wel een tol begon te eisen. Ik doe nog niet zo lang logopedie, maar voel al door kleine oefeningen dat er toch wel verschil kan gemaakt worden.”