imker_dworp.jpeg

Imker bezorgd over toename Aziatische hoornaars, Natuur & Bos nuanceert

woe 20 sep

Imkers uit onze regio trekken harder dan ooit aan de alarmbel. Ze zien hoe de Aziatische hoornaar alsmaar meer hun bijen verdringen. De exotische wespensoort is pas sinds 2017 in Vlaanderen, maar verspreidt zich razendsnel. De imkers voelen zich in de steek gelaten.

Twee jaar geleden waren er 240 meldingen van nesten met Aziatische hoornaars. Dit jaar zijn dat er nu al tien keer zoveel. En dat voelen de imkers. “Er zijn mensen die hele kasten bijen verliezen, doordat ze te zwak zijn. Aan de ingang van de kasten worden veel bijen “afgeplukt” door de hoornaar. Eens ze verzwakt zijn, dringt de hoornaar de kasten binnen,” legt imker Yves Mostien uit Opwijk uit.

Als de Aziatische hoornaar niet teruggedrongen wordt, heeft dat verwoestende gevolgen voor de natuur. Maar Natuur & Bos nuanceert dat: “De gevolgen voor de biodiversiteit vallen redelijk mee. Op dit moment zijn er vooral gevolgen voor de landbouw en de volksgezondheid,” klinkt het. “Er zijn nog geen grote bewijzen dat dit zware gevolgen heeft voor populaties van bestuivers of andere insecten.”

Maar de imkers zijn bezorgd. Ze roepen dan ook op om elk nest te melden.