Makro Leeuw

Jaar na faillissement Makro: “Herbestemming moet meerwaarde zijn voor decennia”

vrij 29 dec

Het is morgen een jaar geleden dat de werknemers van Makro te horen kregen dat de winkelketen failliet werd verklaard. Een jaar later staan zowel de winkels in Machelen als Sint-Pieters-Leeuw leeg. "Halfweg 2025 hakken we de knoop door over wat er komt op de site, maar een winkelcentrum zien we liever niet", zegt burgemeester Jan Desmeth.

De afgelopen vier maanden heeft een team van experten, samen met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, alle opties verkend voor de herbestemming van de Makro-site aan de Bergensesteenweg. Dat wordt nu in een rapport gegoten dat volgend voorjaar klaar moet zijn. “We behouden de primeur voor de raadsleden, maar het advies zal alvast zijn om niet naar een nieuw winkelcentrum te streven”, zegt schepen van Omgeving Bart Keymolen. “We moeten de tijd nemen om de site te herbestemmen, want het zal bepalend zijn voor de omgeving voor meerdere decennia.”

Sint-Pieters-Leeuw wil tegen de lente van 2025 de knoop definitief doorhakken, zodat eind 2026 de herbestemming kan starten.  In afwachting onderzoekt de eigenaar een tijdelijke invulling, maar die is er vandaag nog altijd niet. Verder maakt de gemeente ook werk van de ruimtelijke plannen die de wettelijke basis vormen voor een nieuwe bestemming. “Het moet economisch realistisch zijn en ruimtelijk een gevoelige verbetering voor de hele buurt. Zo denken we er alvast aan om ongeveer twee hectare te vrijwaren om er een kwalitatief groen-blauwe zone aan te brengen”, besluit burgemeester Jan Desmeth.