Kanaalzwemster Haïke (52) gaat Marathon des Sables van 252 km in zes dagen tijd lopen: “Niets kan me stoppen”

don 4 apr

Kinderpsychiater Haïke De Vlieger (52) uit Humbeek gaat opnieuw een extreme uitdaging aan voor het goede doel. Nadat ze in 2021 het kanaal overzwom en de koude en extreme vermoeidheid trotseerde, gaat ze nu de hitte en uitputting in de Saharawoestijn in Marokko opzoeken als deelneemster van ultraloop Marathon des Sables van 12 tot 22 april 2024.

In 2021 was kinderpsychiater Haïke De Vlieger (52) uit Humbeek (Grimbergen) één van de eerste Belgische vrouwen in 30 jaar tijd die het kanaal overzwom. Ze was de vierde Belgische vrouw ooit die de oversteek met succes maakte. In bijna 15 uur tijd zwom ze van Dover naar Wissant. Met de stunt zamelde ze geld in voor Zorgboerderij Huppeldepup uit Humbeek. “Ik geef zelf koudwatertrainingen in de zee en ik sloot me voor die uitdaging ook aan bij de Ijsberen van Boom”, zegt Haïke. “Het was een fantastische ervaring, maar het kanaal overzwemmen, heeft me bloed zweet en tranen gekost. Ik heb toen aan mijn kinderen gezegd dat ik het nooit meer zou doen.”

Maar stilzitten, staat niet in het woordenboek van Haïke. Haar nieuwe uitdaging zou “iets met lopen” worden. Een gewone marathon, dat was niet straf genoeg. Zo kwam Haïke uit bij de Marathon des Sables. Dat is een zesdaagse ultraloop van ongeveer 252 km, die sinds 1986 jaarlijks wordt gelopen in de woestijn van Zuid-Marokko. De loop wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld en bestaat uit zes etappes. “In 2012 hebben we met ons gezin een wereldreis gemaakt en we zijn ook in Zuid-Afrika gepasseerd met onze zeilboot”, zegt Haïke. “Daar maakten we kennis met de vzw Born in Africa die enkele Belgen er hebben opgestart. De vzw helpt kinderen uit de sloppenwijken om hen te laten studeren. In ben nu al meer dan tien jaar peetouder van de vzw en voor steun aan die kinderen ga ik nu de Marathon des Sables lopen.”

De voorbereiding was alvast niet evident. “Tijdens de trainingen voor de oversteek van het kanaal, heb ik mijn spieren toen wat geforceerd”, weet Haïke. “Mijn heup en psoas-spier (grote lendespier): die blijven mijn zwakke plek, waardoor lopen niet goed ging. Tot november dit jaar liep ik maximum 40 minuten per week heel traag met een vriendin. En dan nog moest ik opletten. Ik heb me geleidelijk aan voorbereid, krijg loopbegeleiding en ga naar een osteopaat. Ik doe heel veel stabilisatieoefeningen en fiets nu om de spieren wat te trainen. Soms heb ik me tijdens de training weer wat vast gezet in mijn rug en bekken en moest ik naar de osteopaat om dat weer recht te trekken. Maar ik ga ervoor gaan.”

“Ik heb ook een hittetest afgelegd en daaruit bleek dat mijn lichaam niet genoeg zweet. Daarom ben ik in de sauna gegaan met mijn kleren aan om mijn lichaam te trainen tegen de hitte, zodat ik leer zweten. Mentaal ben ik er helemaal klaar voor, het is nu de vraag wat mijn lichaam zal doen. Maar ik ga niet opgeven, alleen het medisch team kan mij stoppen.”

"Waarom ik zo’n extreme uitdagingen aanga? Dan voel ik dat ik leef. Eens goed fysiek afzien, dat heb ik nodig. Het is ook een manier om voor mezelf te zorgen. In mijn job als kinderpsychiater zorg ik voor andere mensen. Dat is tof, maar ik vergeet soms mezelf. Met zo’n uitdaging neem ik de tijd helemaal voor mezelf. De ultrarun is iets helemaal nieuws. Ik zal ook veel nieuwe mensen leren kennen en het zal me opnieuw anders in het leven doen staan, daar ben ik van overtuigd….”

Je kan het goede doel van Haïke steunen via Born in Africa (fiscaal attest vanaf 40 euro). Wie het loopavontuur van Haïke wil volgen van 12 tot 22 april 2024, kan dit via de website van Marathon des Sables. Ze heeft het loopnummer 838 en registratienummer 22987.