De Sint-Gaugericuskerk in Pamel

Kapel en zijbeuk Sint-Gaugericuskerk Pamel mogelijk in september weer toegankelijk

din 9 jul

Een deel van de Sint-Gaugericuskerk in Pamel bij Roosdaal wordt vanaf september mogelijk weer opengesteld voor misvieringen. Dat meldt de Kerkraad. De kerk is al zeven jaar dicht om veiligheidsredenen. Lange tijd zag het ernaar uit dat het gebouw zou worden afgebroken, tot de Kerkraad twee jaar geleden de ambitie uitsprak om het gebouw te renoveren en ook open te stellen voor socio-culturele activiteiten.

Eind juli 2017 viel een steen naar beneden in de Sint-Gaugericuskerk. Aanvankelijk werd alleen de linkse zijbeuk afgesloten, maar later bleek dat het plafond van de kerk op meerdere plaatsen scheuren vertoonde. Daarop werd de volledige kerk afgesloten.

Lange tijd werd gezocht naar manieren om het gebouw te renoveren en dat te financieren. Ook de piste om het gebouw af te breken, lag een tijd op tafel. Maar intussen zijn de kapel en een deel van de zijbeuk gestut en zou dat gedeelte van de kerk weer open kunnen. De Kerkraad ambieert dan ook om er vanaf september opnieuw tweewekelijkse misvieren te organiseren.

De Kerkraad zoekt intussen voort naar een private investeerder die mee de kosten van de renovatie van de totale site kan dragen. De Sint-Gaugericuskerk dateert van 1903.