inburgering.jpeg

Liedekerke, Affligem en Denderleeuw 'leren van elkaar' over integratie

woe 6 jan 2016

Liedekerke, Affligem en Denderleeuw willen samen lerende netwerken uitbouwen en lokale brugfiguren rond integratie ondersteunen. Zo willen ze het onthaal van inwoners met een migratieachtergrond beter op elkaar afstemmen en meer expertise ontwikkelen in het omgaan met diversiteit in de samenleving.

 

Gelijkaardige maatschapplijke evoluties

De gemeenten Liedekerke, Affligem en Denderleeuw bevinden zich op de grens tussen het Pajottenland en de Denderstreek, tegelijk ook een kruising tussen twee provincies: Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. In het verleden maakte die provinciegrens een structurele samenwerking tussen deze gemeenten minder evident, terwijl zij toch gelijkaardige maatschappelijke evoluties kenden. Een tendens die zij de afgelopen jaren deelden, is de sterke toename van inwoners met een migratieachtergrond.

150.000 euro Vlaams geld

Daarom hebben zij samen een projectaanvraag voor intergemeentelijke samenwerking ingediend bij Vlaams minister Liesbeth Homans, bevoegd voor Integratie en Inburgering. Minister Homans keurde de aanvraag goed en kent aan het samenwerkingsverband 150 000 euro subsidiemiddelen toe voor een termijn van drie jaar. Dat geld willen de  gemeenten vooral inzetten om te leren van elkaar.

Rol van mentor en klankbord

Het intergemeentelijke project Samen Inburgeren in 2014-2015 heeft al een basis tot samenwerking gelegd tussen de gemeenten Affligem en Liedekerke. Als nieuwe partner brengt de gemeente Denderleeuw meteen ook een achttal jaren ervaring op het vlak van integratiebeleid in. Een essentieel gegeven in dit samenwerkingsverband is de rol van mentor en klankbord die zowel gemeente Denderleeuw als Liedekerke kan spelen ten aanzien van Affligem, als gemeente zonder integratiedienst. Zij kunnen ook rekenen op steun van het Agentschap voor Integratie en Inburgering.

Intergemeentelijk deskundigheidsplatform

In de loop van het project is het de bedoeling om vanuit die opgebouwde expertise ook uitwisseling en samenwerking op te zoeken met andere omliggende steden en gemeenten die vergelijkbare kansen en knelpunten ondervinden. Deze wisselwerking kan dan weer nieuwe expertise opleveren en leiden tot het verder uitrollen van een intergemeentelijk deskundigheidsplatform in deze regio.