“Megalomaan zwembad in onze kleine buurgemeente en wij blijven als jongste stad van Vlaanderen in de kou staan”: Sportschepen hekelt gebrek aan steun maar minister Weyts kaatst bal terug

vrij 5 apr

De aankondiging van de bouw van ‘het grootste zwembadencomplex van Vlaanderen’ in Hofstade doet de wenkbrauwen fronsen bij de buren in Vilvoorde. “Wij voelen ons gepasseerd. Vilvoorde moet het ondertussen doen met een al bijna 50 jaar oud zwembad, met tal mankementen en beperkte capaciteit”, klinkt het. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) kaatst de bal terug.

“Wij hebben met verbazing akte genomen van het feit dat er in Zemst een megalomaan nieuw zwembadproject komt”, legt Sportschepen Moad El Boudaati (Vooruit) uit. “Het is voor ons onbegrijpelijk dat zoiets in een kleine gemeente kan als Zemst en dat Vilvoorde ondertussen in de kou blijft staan. We zijn niet alleen de snelstgroeiende maar ook de stad met de jongste populatie in Vlaanderen. Ons zwembad is bijna 50 jaar oud. We kunnen onmogelijk met eigen middelen een nieuw zwembad bouwen. Dat er dan geen enkel initiatief komt vanuit Vlaamse overheid om ons te steunen is onbegrijpelijk.”

Het stedelijke zwembad ‘t Zeepaardje vertoont na bijna 50 jaar veel mankementen. “Het is regelmatig gesloten door technische problematieken. Er is ook veel personeelsverloop waardoor we nu ook geregeld moeten sluiten personeelsgebrek. Een nieuw zwembad is sowieso aantrekkelijker ook op dat vlak. We proberen er nog het maximale uit te halen maar als er niks gebeurt, vrees ik het ergste. Ons zwembad gaat geen tien jaar meer meegaan. Voor hetzelfde geld duikt er binnen twee maanden een probleem op en moet het definitief dicht. We gaan alleszins geen risico’s nemen.”

Het zwembad is ook te klein geworden. “Ouders klampen mij geregeld aan uit frustratie maar wij kunnen niet anders dan kindjes weigeren. Schrijnend is ook hoeveel kinderen er niet kunnen zwemmen als ze de lagere school verlaten. Door het capaciteitsprobleem is er ook gewoon onvoldoende ruimte om ze deftig te leren zwemmen. Ze komen te weinig aan bod of er is te weinig aandacht voor. De scholen moeten ook kiezen ook met welke klassen ze gaan zwemmen. Er zijn intussen wachtlijsten van jaren bij zwemverenigingen. Dat gaat over honderden kinderen. We hebben hen nochtans alle zwemuren gegeven die ze kunnen krijgen.”

Vilvoorde heeft wel beslist een studie te bestellen voor een nieuw zwembad. “Om na te gaan hoeveel het zou kosten en waar het zou kunnen komen. Dit wordt iets voor het nieuwe bestuur maar we weten sowieso dat dit zonder bovenlokale hulp niet gaat lukken. We spreken over 20 à 30 miljoen euro. Dit is dan ook een noodsignaal naar de Vlaamse overheid toe.”

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) reageert scherp. “Het stadsbestuur zou zich moeten schamen: zij hebben het zwembad van Vilvoorde zelf jarenlang laten verkommeren, waarbij het op den duur vaker gesloten was dan open. Vlak voor de verkiezingen zoekt men dan een externe zondebok. De waarheid is dat Vlaanderen aan álle gemeenten financiële steun heeft aangeboden om renovaties te doen, maar dat Vilvoorde niet eens een dossier heeft ingediend. Wat Zemst betreft: daar is gewoon al 40 jaar een centrum van Sport Vlaanderen.”