Pater Karel rijdt met twaalfde ambulance naar Oekraïne, waar hij ook schuilkelders bouwt

zat 24 feb

Pater Karel Stautemas van de Norbertijnenabdij is Grimbergen is klaar voor een nieuwe missie naar Oekraïne. Zo zal hij de komende dagen met een inmiddels twaalfde opgeknapte ziekenwagen vol hulpgoederen naar Oekraïne rijden.

De twaalfde ziekenwagen wordt betaald met de verkoop van bieren uit de microbrouwerij van Grimbergen, goed voor 12.000 euro. De overige 3.000 euro wordt bijgelegd door de Oud Scouts Grimbergen. “De ambulance werd helemaal opgeknapt, kreeg een onderhoud, een nieuwe brancard, reanimatietoestel en couveuse”, zegt Karel Stautemas. “Ik ben zo’n week onderweg. De ambulance wordt geschonken aan een kinderziekenhuis in Tsjernihiv, 300 kilometer ten noorden van Kiev. Indien nodig, kan de ziekenwagen ook ingezet worden aan het front.”

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. “Steun blijft heel hard nodig. Hoewel het einde van de oorlog nog lang niet in zicht is, ervaar ik dat het steeds moeilijker wordt om steun te krijgen voor Oekraïne. Na twee jaar oorlog heerst er een zekere gelatenheid en moeheid. De oorlog blijft maar duren en de overwinning lijkt door nieuwe aanvallen van Rusland plots heel ver weg”, aldus Stautemas. “Mijn eigen engagement is er wel alleen maar heviger en vuriger op geworden.”

De acties van pater Karel brachten intussen al zo’n 250.000 euro op. Aan het begin van de oorlog begeleidde hij zes konvooien met hulpgoederen richting Oekraïne, waarmee ook meer dan 60 oorlogsvluchtelingen naar ons land werden gebracht. “Zodra de ambulance is afgeleverd, blijf ik nog enkele dagen voor de opstart van de bouw van twee schuilkelders voor scholen in Tsjernihiv. Die zijn heel belangrijk, want scholen mogen pas heropenen als er een schuilkelder is”, besluit Stautemas.