sterrenregister_ok.jpg

Pepingen voert sterrenregister in: "Taboe doorbreken en ouders steunen bij verlies"

din 26 dec

De gemeente Pepingen start met een sterrenregister. Ouders van een stilgeboren baby kunnen hun kind daar registreren. Pepingen wil zo het taboe rond stilgeboortes doorbreken en ouders een hart onder de riem steken bij hun verdriet.
 

Administratief gezien is de aangifte van een baby die net voor of na de geboorte overlijdt, verplicht vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen. Vanaf 140 dagen zwangerschap is een aangifte mogelijk, maar niet verplicht. “Voor een zwangerschap korter dan 140 dagen is een wettelijke aangifte niet mogelijk, maar met een sterrenregister brengen we daar verandering in”, zegt initiatiefnemer en gemeenteraadslid Peter Van Cutsem (cd&v).

Het sterrenregister heeft geen juridische gevolgen, maar kan emotioneel een grote betekenis hebben voor ouders en nabestaanden van sterrenkindjes. “Bovendien kan de aangifte online gebeuren, zodat dit laagdrempelig is en onnodige administratieve overlast met zich meebrengt,” aldus Van Cutsem. Ook na afspraak met de dienst Burgerzaken kan een kindje geregistreerd worden.

De voltallige gemeenteraad van Pepingen keurde de invoering van het sterrenregister goed. Veel steden en gemeenten voerden eerder al zo’n register in.