slachten.jpg

Vilvoordse moslimgemeenschap reageert ontgoocheld op verbod onverdoofd slachten

maa 1 jun 2015

De Vilvoordse moslimgemeenschap reageert ontgoocheld op het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren. De Vlaamse regering keurde dat verbod eind vorige week goed, omdat onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in strijd is met de Europese regelgeving. “Maar het verdoofd slachten is dan weer in strijd met ons geloof”, aldus de Vilvoordse moslimgemeenschap.  

Vilvoorde en Machelen organiseren al 10 jaar lang een tijdelijke slachtvloer tijdens het islamitisch Offerfeest. Dit om illegale thuisslachtingen en het dumpen van slachtafval te voorkomen. Tot nog toe gebeurde het slachten van de schapen onverdoofd.

Maar de minister verbiedt dat nu op tijdelijke slachtvloeren. “Wij vinden dit jammer. We doen dit al 10 jaar zonder problemen. En opeens is er een wet die dit verbiedt. Dat is onbegrijpelijk”, zegt Aquichouh Mimoun, de voorzitter van de moskee in Vilvoorde.

Voor het komende Offerfeest op 23 september moeten de Vilvoordse moslims dus uitwijken naar Brussel of Wallonië, waar het verbod op tijdelijke slachtvloeren niet geldt. Een andere mogelijkheid is een erkend slachthuis in Vlaanderen waar onverdoofd slachten wél nog mag. Maar in Vlaanderen zijn er onvoldoende professionele slachtvloeren en in het slachthuis van Anderlecht was er vorig jaar al een overrompeling.