Dorpscentrum Gooik zonder zeilsculptuur

Zeilsculptuur verdwijnt uit Gooiks dorpscentrum

vrij 29 maa

De meningen waren op zijn minst gezegd verdeeld toen in Gooik in 2018 de zeilsculptuur in het Gooikse dorpscentrum verscheen. Nadat het zeil een dringend onderhoud moest ondergaan, beslist het gemeentebestuur om het sculptuur niet meer terug te plaatsen. “We opteren om extra vergroening via 2 grote lindebomen aan te planten in de al aanwezige plantbakken”, zegt burgemeester Gunther De Wilde.

‘Lelijk’, ‘vreemd’, ‘mooi’ en ‘gedurfd’. Het waren maar enkele van de reacties toen de gemeente in 2018 een groot zeilsculptuur liet plaatsen voor de Sint-Niklaaskerk in Gooik. Oppositiepartij N-VA verslikte zich vooral in het dure prijskaartje. Het sculptuur en de heraanleg van het dorpsplein kostte meer dan 300.000 euro. De constructie moest mee het centrum laten bruisen en een plek worden waar mensen elkaar ontmoetten. Maar dat doel werd nooit echt bereikt. Mede daarom verdwijnt het uit het Gooikse straatbeeld.

“Na grondige evaluatie en met respect voor de initiatiefnemers opteren we om de zeilsculptuur wellicht niet meer op die desbetreffende plaats terug te plaatsen”, zegt burgemeester Gunther De Wilde. “Op deze wijze behouden we het zicht op de mooie gevel van onze Sint-Niklaaskerk en krijgen we een grotere open ruimte op het dorpsplein voor tal van initiatieven. Het is bijvoorbeeld onze ambitie om onze jaarlijkse kermis en kermismolens opnieuw op het dorpsplein te plaatsen zoals voorheen.”

De gemeente denkt ook aan twee bomen om het dorpscentrum te vergroenen. “Mogelijk krijgt het zeil een functie als openluchtklas of als overdekking aan een picknickweide”, besluit De Wilde.