dierenasiel_zemst.jpg

Toekomst dierenasielcentrum Zemst onzeker

vrij 2 okt 2015

Zondag is het Werelddierendag, maar voor het dierenasielcentrum Zemst wordt het er eentje in mineur. Door de hervorming en de besparingen van de overheden, kunnen ze niet langer rekenen op subsidies. Het asielcentrum vreest dat de situatie op termijn onhoudbaar wordt. 

“Door de hervormingen en de besparingen bij de verschillende overheden worden wij aan ons lot overgelaten”, zegt Raymond Cnops van Dierenasielcentrum in Zemst. “Door de overheveling van een aantal bevoegdheden van de provincies naar Vlaanderen zijn wij in een grijze zone beland. Het is nu onduidelijk wie voor wat verantwoordelijk is. Zo zegt de minister dat de gebouwen een zorg blijven voor de provincies. Anderzijds zegt de provincie dat het hun verantwoordelijkheid niet meer is”, aldus Cnops.

Cnops verwijst naar de regelgeving in Nederland. Daar is het wel duidelijk wie voor wat moet instaan. Het gevolg van de situatie in ons land is dat de asielcentra financieel op droog zaad komen te zitten. En dat terwijl de kosten oplopen. Het asielcentrum luidt daarom de  alarmbel. Als er niets verandert, dan ziet de toekomst er somber uit. “Het doet me rillen als ik denk wat de gevolgen dan zouden zijn. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we deze dieren een voor een moeten laten inslapen?”, besluit Cnops.