kerk_leerbeek.jpg

Geen eucharistievieringen meer in Leerbeek door instortingsgevaar

zat 26 dec 2015

De kerk in de Gooikse deelgemeente Leerbeek sluit voor onbepaalde tijd de deuren wegens instortingsgevaar.

Het beschermde gebouw uit de 18de eeuw is dringend aan herstelling toe. Anderhalf jaar geleden al werd een dossier ingediend voor een grondige renovatie voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. “In afwachting van de realisatie wilden we het tijdelijk beschermplafond dat zo’n 8 jaar geleden werd aangebracht, vernieuwen. Maar Monumentenwacht heeft vorige maand en grondige controle uitgevoerd en geoordeeld dat deze tijdelijke maatregelen niet meer voldoende zijn om de veiligheid te garanderen. En dus moeten we de kerk noodgedwongen sluiten”, verduidelijkt burgemeester Michel Doomst. Ook rond de kerk is er gevaar voor vallende stenen.  

De gemeente gaat nu in samenwerking met de kerkraad en een studiebureau een dossier voorbereiden voor een dringende herstelling. Volgende maand vindt er ook overleg plaats op het kabinet van bevoegd minister Bourgeois om een voorafname van de subsidies te kunnen krijgen voor de dringende renovatie van het plafond en de muren.

In de kerk vond maandelijks nog 1 eucharistieviering plaats. Die worden voorlopig georganiseerd in de parochiezaal Parecia.

Ook rond de beschermde kerk van  de gemeente Gooik (foto onder) werd dit jaar een restauratiedossier ingediend. Het koor is al meer dan anderhalf jaar afgesloten omdat de steunbalken in het plafond verzakt zijn.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"39988","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"336","width":"610"}}]]

 

Gooikse parochies beraden zich over de toekomst van hun kerk

“Dat deze renovaties zwaar doorwegen op de begroting van een kleine gemeente zoals Gooik, hoeft geen betoog. We doen dit omdat de gebouwen ook beschermd zijn als monument. Anderzijds hebben we de verschillende parochies wel opgeroepen om zich te herorganiseren en na te denken over mogelijke herbestemmingen van hun patrimonium”, zegt burgmeester Doomst.

Dat is een oefening die momenteel in alle Vlaams-Brabantse gemeenten georganiseerd wordt. Maar dat het geen eenvoudige opdracht is, spreekt voor zich. Iedereen is enerzijds gehecht aan zijn kerktoren. Maar anderzijds lopen de kerken leeg. In Gooik wil men daarom twee kerken een cultuur-historische functie geven. Het gaat dan om de kerken in Gooik-centrum en Leerbeek. Deze twee gebouwen zijn ook beschermd als monument. “De kerk in Leerbeek leent zich ideaal voor een samenwerking met de muziekacademie. Er is ook nog een orgel aanwezig dat kan bespeeld worden. Het wordt trouwens ook gerestaureerd. Dus deze kerk kan in de toekomst ook gebruikt worden voor orgellessen of orgelrecitals. In Gooik-centrum denken we eraan om een deel van het gebouw om te vormen tot openbare bibliotheek”, aldus Doomst.

De kerk van Strijland zou in de toekomst vooral gebruikt worden voor publieke manifestaties en concerten. In de kerken van Oetingen en Kester zullen overwegend  polyvalente ruimtes ingericht worden voor de verenigingen. Wel zou er in elke kerk nog een religieuze ruimte beschikbaar blijven zodat de gelovigen nog steeds in hun eigen parochiekerk terecht kunnen voor een viering. Burgemeester Doomst benadrukt wel dat er over deze toekomstplannen nog niets beslist werd. “Het is gewoon een moeilijke denkoefening die we zijn opgestart met de verschillende kerkraden en parochies”, aldus Doomst.