gordel17.png

Klassieke Gordelfietstocht van 100 km moet terugkomen

woe 23 sep 2015

Vlaams minister Ben Weyts wil de klassieke Gordelfietstocht van 100 kilometer volgend jaar laten terugkeren tijdens het Gordelfestival. De focusgemeente moet voortaan ook dichter bij de faciliteitengemeenten liggen. Dat zei hij vanmorgen tijdens een eerste evaluatie van het Gordelfestival in de commissie Vlaamse Rand in het Vlaams parlement.

Volgens Tom Van Grieken van Vlaams Belang heeft de topdag van het Gordelfestival zijn doel en doelpubliek volledig gemist. Hij verwijst daarbij naar de magere opkomst van 19.000 deelnemers. Ook Michel Doomst, de burgemeester van Gooik, vindt dat het concept en de aanpak om die reden moeten bijgestuurd worden. Hij stelt voor om een deel van het budget rechtstreeks aan de gemeenten in Halle-Vilvoorde te geven die dan zelf een aantal initiatieven kunnen nemen.

Maar bezoekersaantallen zijn volgens Weyts niet de belangrijkste parameter om het succes te evalueren. “Met het Gordelfestival willen we op een positieve manier aandacht vragen voor de thematiek in de Vlaamse Rand. Dat is mijn eerste doelstelling”, zegt Weyts. Daarom wil Weyts dat er voortaan een focusgemeente geselecteerd wordt die geografisch dichter bij de faciliteitengemeenten ligt. Dit jaar was dat Londerzeel.

Ook wil de minister de Gordelklassieker opnieuw op de affiche. “Op die manier kunnen we opnieuw de lus van 100 km gestalte geven in de Rand, letterlijk en figuurlijk”, aldus Weyts.