werken_tollembeek.jpeg

Jaar lang werken in dorpscentrum van Tollembeek

din 28 maa 2023

In het centrum van de Galmaardse deelgemeente Tollembeek zijn ingrijpende wegenwerken van start gegaan. Aquafin legt er een gescheiden riolering aan en straten worden er vernieuwd. De werken zullen tot en met april volgend jaar duren.

De werken in Tollembeek zijn deze week gestart in de Zeunigenstraat. Daarna komen ook de Muylebeekstraat, de Statiestraat en de Begijnhofstraat aan de beurt. “De straten worden opengebroken om er gescheiden rioleringen aan te leggen”, zegt schepen van Openbare Werken en toekomstig burgemeester Ludo Persoons. “De werken zullen de waterzuiveringsgraad van de gemeente gevoelig op de krikken. Vandaag is dat 66 procent, na de werken zal 75 procent van het afvalwater in de gemeente gescheiden worden.”

Om de hinder te beperken, wordt er straat per straat gewerkt. “Als er een stuk riolering aangelegd wordt, zal de straat meteen worden toegelegd”, gaat Persoons verder. “Daarna wordt de straat vernieuwd en komen er nieuwe voetpaden. Tegelijkertijd worden ook de nutsleidingen vernieuwd. Tijdens de werken zal de straat volledig afgesloten worden. Afhankelijk van waar er gewerkt wordt, worden lokale omleidingen voorzien.”

De werken zullen tot april 2024 duren en in totaal 5,2 miljoen euro kosten. Galmaarden betaalt daar zelf 2 miljoen euro van, de rest wordt bijgelegd door Aquafin.