noordstation_brussel_de_lijn_0.png

Ook busaanbod tussen Brussel en Vlaamse Rand verandert vanaf 6 januari

5 maanden geleden

Gisteren kon je in ons nieuws al het nieuwe aanbod van De Lijn in de Zennevallei ontdekken, maar de vervoersmaatschappij hertekent ook de lijnen richting Brussel. De Lijn verzorgt met een zestigtal buslijnen het lokale openbaar vervoer tussen de Vlaamse Rand en de hoofdstad. Dat aanbod wordt nu gestroomlijnd. Zo vervangt de R42 de oude lijnen 140, 141 en 142.

Elke bus tussen Brussel en de Vlaamse Rand krijgt vanaf 6 januari een R-nummer. “Het was belangrijk dat het duidelijker werd,” zegt Joachim Nijs van De Lijn. “Nu zijn er twee bussen die naar Strombeek-Bever en Grimbergen rijden: de 231 en de 232. Die hernummeren we tot lijn R31. Het aanbod wordt zo eenduidiger. Er zullen geen twee lijnnummers zijn die exact dezelfde reisweg hebben en naar dezelfde bestemming rijden.”

Op enkele hoofdlijnen zullen er ook bussen rijden tot middernacht. Bovendien worden de ritten klokvaster gepland. “Vandaag zijn er willekeurige frequenties naar Grimbergen. Dat wordt klokvast met in de daluren elk kwartier een rit en tijdens de spits elke tien minuten.”

Ook tussen Brussel en de Druivenstreek komen er meer bussen. Maar een aantal lijnen worden minder bediend. “De verbinding met Liedekerke of Sint-Genesius-Rode zal minder zijn tijdens de weekends. Daar zullen minder bussen rijden, omdat er op die lijnen veel minder of zelfs weinig reizigers zijn.” Die mensen zullen gebruik moeten maken 'flexbussen', wat past binnen het zogenaamde vervoer op maat.