tuchthuis_copyright_theo_de_vos.jpg

Vier extra winterslaapplaatsen voor vleermuizen in onze regio

zat 12 aug

Een stabiel binnenklimaat, spleten tussen stenen als hangplaats en een deur met een invliegopening. Veel heeft een vleermuis niet nodig om gelukkig te overwinteren. Met de financiële steun van de provincie en dankzij een aantal partners creëert het Regionaal Landschap Brabantse Kouters nu vier extra winterslaapplaatsen in Vilvoorde, Steenokkerzeel en Kraainem.

 

Vleermuizen zijn erg nuttige dieren. Ze verorberen makkelijk een paar duizend muggen en motten per nacht. Door de eisen die ze aan hun leefgebied stellen, fungeren ze als een ware barometer voor de kwaliteit van ons landschap. Maar de dieren lijden onder de landschappelijke versnippering. Zeker in de ruime luchthavenregio, terwijl dat een belangrijk leefgebied is voor vleermuizen.

De extra winterslaapplaatsen zijn dan ook welgekomen. Die zijn nu gecreëerd in de historische afwateringstunnel van het Tuchthuis in Vilvoorde, de kelder van het Domein 3 Fonteinen, een keldercomplex in Kraainem en een bunker op het militair domein in Melsbroek. Er zijn ingrepen gebeurd zoals het plaatsen van deuren en holle bakstenen. De provincie voorzag voor die werken een budget van bijna 52.500 euro.

Foto: Het Tuchthuis in Vilvoorde (credits: Theo De Vos)