De komende jaren worden er nog eens 40.000 bomen en struiken geplant in de Vlaamse Rand

Bûûmplanters planten nog eens 40.000 bomen en struiken in Vlaamse Rand

vrij 24 mei

Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Bûûmplanters om in de komende twee jaar nog eens minstens 40.000 bomen te planten in de Rand. Het open burgercollectief doet al het nodige om extra bomen in de grond te krijgen: geschikte locaties vinden, plantsoen aankopen en de nieuwe struiken en bomen aanplanten. De Bûûmplanters waren de voorbije jaren al partner binnen het bomenbeleid en in die periode hebben ze ook een netwerk en expertise ontwikkeld.

Minister Weyts trekt voor de komende twee jaar 150.000 uit om de samenwerking met de Bûûumplanters te verlengen. “Vroeger waren we al tevreden als we het bestaande groen konden behouden, maar tegenwoordig zijn we veel ambitieuzer: we willen méér bomen”, zegt hij. “Samen versterken we het groene karakter van onze Rand”.

Bij het begin van deze regeerperiode was de ambitie om 100.000 extra bomen en struiken aan te planten, maar dat overklaste Weyts. Er zijn meer dan dubbel zoveel extra bomen en struiken geplant. “Dat is in niet geringe mate te danken aan de goede samenwerking met de Bûûmplanters,” aldus Weyts. De komende twee jaar moeten er nu nog eens minstens 40.000 bomen en struiken bijkomen in de Vlaamse Rand. De Bûûmplanters zullen dat opnieuw coördineren.

“De Rand is mede dankzij de Bûûmplanters een pak groener geworden. We verlengen dan ook graag onze vruchtbare samenwerking”, zegt Weyts. “Het beleid is veel offensiever dan vroeger en nu mogen we vooral niet op onze lauweren gaan rusten. We moeten ook in de komende jaren resoluut blijven gaan voor méér groen”.