vilvoorde_stadsbestuur.jpg

Vilvoorde stapt naar Raad van State als erkenning als centrumstad uitblijft

maa 19 okt 2015

Het Vilvoordse schepencollege eist dat de stad eindelijk erkend wordt als centrumstad. Als bij de verdeling van het Gemeentefonds begin 2016 blijkt dat die erkenning nog geen feit is, zal Vilvoorde dit besluit aanvechten voor de Raad van State. 

Aanleiding is het recente schrappen door de Vlaamse regering van de compensaties voor de verlaging van de onroerende voorheffing voor bedrijven. Een maatregel die de gemeenten in Halle-Vilvoorde jaarlijks zo’n 2,5 miljoen euro zal kosten. Voor Vilvoorde komt dit neer op een extra besparing van zo’n 519.000 euro. Vanavond zal de gemeenteraad zich uitspreken over een motie waarin de Vlaamse overheid gevraagd wordt de besparingsmaatregel in te trekken. Vilvoorde vraagt ook het Toekomstforum Halle-Vilvoorde om zich over de zaak te buigen.

Tot slot vraagt Vilvoorde andermaal de erkenning als centrumstad. “Het oneerlijke is dat we al jaren oneerlijk gefinancierd worden. Bovendien missen we jaarlijks zo’n 8 miljoen euro minder omdat we niet erkend zijn als centrumstad. En dat terwijl onze stad al jaren verschillende functies vervult voor mensen buiten Vilvoorde”, zegt schepen van Financiën Jo De Ro. In de Zennestad begrijpen ze dan ook niet waarom een erkenning zo lang op zich laat wachten. “Er is geen enkele stad die sneller groeit dan Vilvoorde. We hebben een groeiritme van 15% de komende 10 jaar. We zijn de stad met de hoogste groene druk. Het aandeel kinderen ligt hier veel hoger dan in om het even welke andere Vlaamse stad. We hebben de verkleuring van onze stad. 70% van onze kleuters en baby's zijn van allochtone afkomst”, aldus burgemeester Hans Bonte.

Vilvoorde is van oordeel dat de niet-erkenning als centrumstad dan ook een schending inhoudt van het gelijkheidsprincipe uit de Grondwet. Als bij de verdeling van het Gemeentefonds begin 2016 blijkt dat die erkenning nog geen feit is zal Vilvoorde dit besluit aanvechten voor de Raad van State.