Recordaantal anderstaligen wil Nederlands leren: “Zeker in de Vlaamse Rand is het Nederlands steeds meer de taal van de kansen”

din 2 apr

Vorig jaar meldden zich net geen 78.000 anderstaligen aan voor een cursus Nederlands als tweede taal. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Agentschap Integratie en Inburgering. Dat is een recordaantal. Ook in onze regio kiezen mensen steeds bewuster om Nederlands te leren. Dat komt volgens Jo Van Vaerenbergh, algemeen directeur van vzw De Rand, omdat het Nederlands steeds meer de taal van de verbinding is.

Het Nederlands wint bij anderstaligen aan populariteit, vorig jaar meldden een recordaantal zich aan voor een cursus Nederlands. En dat is in onze regio niet anders.Jo Van Vaerenbergh, algemeen directeur vzw De Rand: “Ik denk dat zeker in de Vlaamse Rand het Nederlands steeds meer de taal van de kansen aan het worden is. Mensen kijken voor een sociale upgrade. Ze kiezen dan bewust voor het Nederlands in functie van hun kinderen, van het onderwijs, maar ook meer en meer voor het uitbouwen van een eigen sociale netwerk.”

Zo'n 12.000 nieuwkomers moesten een cursus volgen in het kader van hun inburgeringstraject. Maar de meesten volgen de lessen vrijwillig. Die motivatie is in de Vlaamse Rand nog groter dan elders in Vlaanderen, volgens Van Vaerenbergh. Hij pleit voor een nog beter aanbod van oefenkansen: “Er is nood aan meer conversatietafels bijvoorbeeld. De basis is er wel, maar er moet ingezet worden op specifieke woordenschat, o.a. in functie van het schoolgebeuren. Zo kunnen ouders hun ouderrol meer opnemen. Als je in aanraking komt met het publieke leven, het verenigingsleven, het vrijetijdsaanbod, het aanbod van lokale besturen, dan heb je dat Nederlands echt wel nodig.”